“Barış ve Adalet Projesi” adını verdikleri yeni bir hareket başlatan Corbyn, karanlığa ışık tutacaklarını söyledi.

Umutsuzluğa kapılacak zaman yok: Kazanacağımız bir dünya var!


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eski İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, “Barış ve Adalet Projesi” adını verdikleri yeni bir hareket başlattı. Projenin açılış konferansında söz alan Corbyn, küresel adaletsizliğe, iklim krizine, savaşlara karşı yerel ve uluslararası dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu. 13 Aralık 2019’daki genel seçim başarısızlığının ardından parti liderliğinden istifa eden Corbyn’in çağrısına; çok sayıda sendika, yerel örgüt, hak savunucusu, politikacı, sanatçı ve yazar destek verdi.

Salgın nedeniyle çevrimiçi platformda gerçekleştirilen başlangıç konferansını onbinlerce kişi izledi. Konferansa, Birleşik Krallık’ın en büyük sendikası Unite’ın Genel Sekreteri Len McCluskey, Akademisyen Noam Chomsky ve İşçi Partisi Milletvekili Zarah Sultana gibi isimler de katılım gösterdi.


AZINLIK DEĞİL ÇOĞUNLUK İÇİN

Toplantıya katılan herkese daha barışçıl ve adil bir dünya yaratma konusundaki sonsuz kararlılığı için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Corbyn, projenin dört çalışma alanına odaklanacağını belirtti. Çevre politikası, ekonomide güvence, uluslararası adalet ve demokratik toplum alanlarındaki tüm mücadele başlıklarında birlik kurmak istediğini ifade etti. Azınlığın çıkarları için adeta tek ses halinde yayın yapan medyayı da eleştirdi. Corbyn, çoğunluğun seslerinin duyulmasını istediklerini ve bu alanda da adalet mücadelesini yükselteceklerinin altını çizdi.

Dünyanın, barışa ve adalete her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu söyleyen Corbyn, yenilgiler ve aksilikler karşısında umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini vurguladı. Bir şeylerin değişme vaktinin geldiğini ifade eden Corbyn, kadınların eşitlik mücadelesini, köleliğe karşı özgürlük hareketlerini, işçi sınıfının sendikal hak mücadelelerini hatırlattı.

ADALETLİ DÜNYA İNŞA EDEBİLİRİZ

Geçen yılın dünyanın büyük bir çoğunluğu için yakıcı bir etkiye sahip olduğu ifade eden Corbyn, bu dönemde zenginlerin astronomik boyutlarda büyüyen servetleri karşısındaki adaletsiz sisteme dikkat çekti.

Sosyalist lider konuşmasında, bir araya gelindiği takdirde bu krizleri aşacak, barış, adalet dolu bir dünyayı inşa edecek güce ve fikirlere sahip olduklarını vurguladı. Attıkları bu adımın gelecek nesiller için önemli olduğunu vurguladı.

Hayatını tüm dünyada barış, adalet ve insan hakları için mücadele ederek geçirdiğini söyleyen Corbyn, “Silah satan ölüm tacirlerine ve savaşa karşı mücadele edeceğiz” dedi ve güvenli bir yer arayışındaki savaş mağduru mültecilerle dayanışmaya ve onların haklarını savunmaya devam edeceklerini kaydetti.

Demokrasinin her dört veya beş yılda bir oy vermekten çok daha fazlası olduğuna dikkat çeken Corbyn, kişilerin kendi hayatları üzerinde söz sahibi olmanın önemini vurguladı. Demokrasinin işyerlerine, kamu kurumlarına, toplumun her alanına nüfuz etmesi gerektiğini belirtti.

KÂR HIRSINA YENİK DÜŞMEYİN

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının eşitsizliği daha fazla derinleştirdiğini söyleyen Corbyn, yoksul ülkelerin aşıya erişimindeki adaletsizliğe karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Corbyn, ilaç devlerinin kâr hırsının ve milliyetçiliğin tüm dünyadaki kamu sağlığını tehdit ettiğini ifade etti. Corbyn, “Bazı zengin ülkeler, tüm nüfuslarının neredeyse üç kez aşılanmasına yetecek kadar doz alırken, fakir ülkelerdeki her on kişiden dokuzu bu yıl aşıya erişemeyecek. Aşılar pandemiyi sona erdirecekse, bu bağışıklığı elde etmek için dünyanın yüzde 60’ı aşılanmalıdır” dedi.

HER ŞEY KAMUYA AİT OLMALI

Jeremy Corbyn liderliği döneminde parlamentoya giren İşçi Partisi Milletvekili Zarah Sultana da, “Umutsuzluğa kapılacak zaman yok çünkü kazanacağımız bir dünya var. Dünyanın bu hale gelmesininin nedeni kokuşmuş iktidarlardır. Özelleştirmelere son vermeliyiz. Her şey kamuya ait olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Akademisyen Noam Chomsky’nin de katıldığı toplantıda, insanlığı sefalete sürükleyen bütün bu sorunların ortadan kaldırılması için merkezinde insanlığın olduğu uluslararası dayanışma ile mümkün olabileceğini söyledi ve ekledi: “Corbyn’in barış ve adaletin yerine getirilmesi için verdiği mücadele hepimizin ilham kaynağını oluşturuyor” dedi.

Birleşik Krallık’ın 1,4 milyon üyesi ile en büyük sendikası olan Unite Genel Sekreteri Len McCluskey de bu projenin yoksullarla dayanışma, toplumdaki korkunç eşitsizliklere karşı mücadele ve savaşın karşısında barışı inşa etme, enternasyonel mücadeleyi yükseltmek adına önemli bir mesaj taşıdığını iletti.
Jeremy Corbyn ve arkadaşlarına yönelik parti içinde büyük haksızlıkların yapıldığını ve bunlara karşı mücadeleden de vazgeçmeyeceklerini belirtti.
Çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıya yönetmen Ken Loach da bir mesaj göndererek destek verdi. Loach, bu Barış ve Adalet Projesi’nin, dünyadaki karanlığa ışık tutacak bir hareket olacağını söyledi.