Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında Ankara'da 'Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Kapsamında Rehberlik ve Teftiş Stratejileri Konferansı'na katılan UNICEF Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Paolo Marchi, Türkiye'deki çocuk işçiliğine dikkat çekerek "Son 10 yılda özellikle, maalesef yüz binlerce çocuğun çocuk işçilik kapsamında yer aldığını görüyoruz. 5-13 yaşındaki çocuklardan oluşuyor" dedi.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Yardımcısı aktardı: Türkiye'de çocuk işçilik yaşı 5'e düştü
Fotoğraf: DepoPhotos

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve UNICEF iş birliğiyle Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında bugün Ankara’da, “Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Kapsamında Rehberlik ve Teftiş Stratejileri Konferansı” düzenlendi.

Konferansa Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Paolo Marchi de katıldı.

Konferansın açılış konuşmalarını Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkan Vekili Yaşar Ata, UNICEF Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Paolo Marchi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan yaptı.

Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkan Vekili Ata konuşmasında, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin önlenmesi konusunun ulusal hedef olduğunu belirtti. "Her çocuğun okula gitme ve oyun oynama hakkı vardır. Bu hakkın doğal bir sonucu olarak çocuklar yetişkinler gibi çalıştırılamazlar. Çalışmak zorunda kalırlarsa yapacakları iş, onların sağlığı ve eğitimleri için sorun oluşturmamalıdır" diyen Ata, İzmir, Bursa, Mersin, Adana, Hatay, Konya ve Denizli illerinde oto tamir, mobilya, tekstil ve ayakkabı üretimi yapılan iş yerlerinde yürüttüklerini ifade etti. Ata, "Yapılan araştırma faaliyetleri sonucunda, toplam 2 bin 416 iş yeri ziyaret edilmiş, 416 çırak, 410 çocuk ve 130 stajyer olmak üzere toplamda 950 çocuk tespit edilmiştir" bilgisini paylaştı.

"MÜLTECİ TOPLULUKLARINDAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ DAHA FAZLA"

Paolo Marchi ise çocuk işçiliğinin en kötü biçiminin önlenmesi bağlamında son noktaya kadar destek sağlayacakalarını belirterek mültecilerde çocuk işçiliğin daha yaygın olduğuna dikkat çekti. Çocuk işçiliğin hak ihlali olduğunu belirten Machi, Türkiye'deki çocuk işçiliği oranına ilişkin "Çocuk işçiliği doğrudan bir çocuk hakkı ihlâlidir. Bu, doğrudan çocuğun ekonomik sömürüden ari olmasını ihlâl etmekle kalmayıp, aynı zamanda çocuğun eğitim hakkı ve refah hakkının da ihlâline sebep olmaktadır. Türkiye'de kaydedilen muazzam ilerlemelere rağmen, son 10 yılda özellikle, hâlgâ maalesef yüz binlerce çocuğun çocuk işçilik kapsamında yer aldığını görüyoruz. 5-13 yaşındaki çocuklardan oluşuyor bunlar. Bu rakamlar mülteci topluluklarındaki çocukları içermiyor. Yapılan bazı çalışmalara göre, mülteci topluluklarından çocuk işçiliğinin çok yaygın olduğunu ve hatta daha fazla olduğunu görüyoruz" aktarımını yaptı.

BAKAN ALPKAN: ÇOCUKLARIN ÇALIŞMIYOR OLMASI GEREKİR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan ise 16 yaşındaki çocuk işçilerin 'genç işçilik' kapsamında sayılabileceğini ifade ederek "Hükümetimiz de 4+4+4 eğitimi zorunlu hâle getirdiği için zaten normal şartlarda o çocukların çalışmıyor olması gerekir" ifadelerini kullandı.

Alpkan şunları söyledi:

"Çocuk işçiliği, genç işçiliği ayrımlarının mevzuat bağlamında yapılması, uluslararası mevzuatta bazı farklılıklar olabilir. 5-17 yaş çocuk işçiliği sayılabilir ama bizim mevzuatımızda 14 yaşını dolduruncaya kadar çocuk işçi oluyor. Ondan sonra, 16’dan sonra genç işçilik oluyor. Genç işçiliği iyileştirmek ve genç işsizliğini azaltmak için çok ciddi strateji ve eylem planlarımız var. Bizim için, çocuk işçiliği olarak kabul edilmeyen, en kötü şekilde, ailesinin yanında bir işte olmaksızın sanayide veya tarımda çalıştırılmasını kastediyoruz. Bu çocukların zaten eğitimde olması gerekiyor. Hükümetimiz de 4+4+4 eğitimi zorunlu hâle getirdiği için zaten normal şartlarda o çocukların çalışmıyor olması gerekir. 1994’te mesela, çocuk işçiliği oranı Türkiye’de yüzde 15’lerin biraz üstündeyken, pandemiden hemen önce TÜİK’in istatistiklerine göre 2019’da yüzde 5’lerin altına inmiş. Yani 3’te 1 oranında azalmış görünüyor.

Yakın vadedeki hedef, kötü dediğimiz, en zor ve ağır şartlardaki çalışmayı sıfıra indirmek ve toplamda da çocuk işçiliği oranına yüzde 2’ye indirme hedefindeyiz. Tabii orta ve uzun vadede toplamda bunu sıfıra hedefinde birlikte hareket ediyoruz"

(ANKA)