Üniversite harçlarını Wall Street ödemeli

Dış Haberler Servisi

ABD’de Bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders, devlet üniversitelerini yılda 125 bin dolardan az geliri olan aileler için ücretsiz yapacak bir yasa tasarısı sunmaya hazırlanıyor. Sanders, Temsilciler Meclisi’ne sunulacak planın Wall Street’ten alınan vergilerle hayata geçirilmesini hedefliyor.

Plan kabul edilirse devlet üniversitelerini ücretsiz yapmak için gereken harcamanın dörtte üçünü federal hükümet, kalanını da eyaletler yapacak. Sanders, tasarıya ilişkin “Dünya tarihinin en zengin ülkesinde yüksek eğitim herkes için bir hak olmalı, birkaç kişi için bir ayrıcalık değil. Eğer ABD halkı hak ettiği standartlarda yaşayacaksa dünyanın en eğitimli işgücüne ihtiyacımız var” açıklaması yaptı. Plan aynı zamanda azınlıklara hizmet eden okullara 10 milyar dolar bağışlamayı taahhüt ediyor.

Yasa yürürlüğe girerse hisse senedi alım satımlarında yüzde 0,5’lik, vadeli işlemlerde yüzde 0,005’lik ve tahvillerde de yüzde 0,01’lik yeni bir vergi olacak. Bu vergilerle gelecek on yıl içinde 2.4 trilyon dolar toplanması bekleniyor.