Üniversite öğrencileri kredi değil destek istiyor

Gonca YILDIZ

Ekonomik kriz nedeniyle eğitim masrafları her geçen gün katlanan üniversite öğrencileri, mezun olduktan sonra ise Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) verdiği kredinin yüksek borcuyla karşı karşıya. Yüksek borç nedeniyle KYK kredisinden vazgeçme aşamasına gelen öğrenciler, devletin kendilerine burs vermesini istiyor.

Geçen yıl eylül ayında mezun olan bir öğrencinin borcu enflasyona göre borcu 22 bin liradan 34 bin liraya çıkarken yeni mezun öğrencinin borcu 27 bin liradan 71 bin liraya yükseldi. Bu borcun altından kalkamayacağını düşünen bir öğrenci, şunları anlattı: “KYK kredisiyle geçinebileceğimi düşünüyordum. Ancak ne kadar geri ödeme yapacağımı tam olarak bilmiyordum. Krediyi bırakma sebebim de bu oldu. Devlet bankaya dönüşmek yerine öğrencilere ücretsiz bir şekilde yardım yapmalı.” Başka bir öğrenci ise ailesinden maddi destek alamadığı için krediye başvurduğunu belirtti ve “Yaşayamayacak düzeye geldik artık devlet buna bir çözüm bulmalı. Gerekirse öğrencilere geri ödemesiz yardım yapılmalı” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Öğrenci kredi borçlarının enflasyonla birlikte katlandığına dikkat çeken Karabat, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na “Öğrenim kredi faizlerinin silinmesi konusunda bir çalışmanız var mı?" sordu.