Sosyal medya hesabında "Hoçça ğalın gidiyom ben" yazısıyla uçak biletini paylaşan üniversite öğrencisi Elif Yerlikaya hakkında soruşturma başlatıldı. Yerlikaya, "Fikir beyan etmek, mizah yapmak suç değildir" dedi.

Üniversite öğrencisine "Hoçça ğalın gidiyom ben" soruşturması

Sosyal medya hesabında "Hoçça ğalın gidiyom ben" yazısıyla uçak biletini paylaşan üniversite öğrencisi Elif Yerlikaya hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama" ile "Halkı kin ve düşmanlığa sevk etme" suçlamalarıyla soruşturma açıldı. İzmir'de yaşayan Yerlikaya, "Binali Yıldırım'ın gittiği bir okulda tahtaya yazamaması gündem olmuştu. Bununla ilgili birçok twit atılmıştı. Benim de aklıma geldi ve bunu yazdım. Bu ne bir devlet yetkilisine hakarettir ne de halkı kin ve düşmanlığı sevk eder" dedi.

ANKA'dan Abdullah Çelebi'nin haberine göre, İzmir'de üniversite öğrencisi Elif Yerlikaya, 4 Eylül 2021'de uçak biletinin fotoğrafını üzerine "Hoççağalın gidiyom ben" yazarak sosyal medya hesabından paylaştı.

İzmir'de "Barınamıyoruz, yurtsuzuz" eylemlerine katılan ve bu konuda da birçok sosyal medya paylaşımı yapan Yerlikaya hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 216 ve 301. maddeleri olan "Halkı kin ve düşmanlığa sevk etme" ile "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama" suçlamalarıyla soruşturma açıldı.

Soruşturma dosyasında Yerlikaya'nın yolculuğu öncesi "Hoççağalın gidiyom ben" yazısıyla yaptığı bilet paylaşımı da paylaşımının ekran görüntüsü ile birlikte delil olarak yer aldı.

universite-ogrencisine-hocca-galin-gidiyom-ben-sorusturmasi-957125-1.

universite-ogrencisine-hocca-galin-gidiyom-ben-sorusturmasi-957126-1.

12 ARALIK'TA İFADE VERDİ

Soruşturma dosyasında çoğunluğu “Barınamıyoruz, geçinemiyoruz, ev tutamıyoruz” içerikli tweet’lerinin yer aldığını söyleyen Elif Yerlikaya, şöyle konuştu:

“Soruşturma süreci benim için taciz boyutuna gelmişti. Evime gelip, aileme 'İl güvenlik şubeye gelip, ifade versin' demişler. Ailem sormasına rağmen herhangi bir bilgi vermemişler. Sonra okuluma gelip 'Öğrencinizin gelmesi gerekiyor, gelmezse zorla götürülecek' denmiş. Öğrenci işleri de bana bu konuyu iletti. Sonrasında yine ailem daha sonra da avukatlarım aranınca 12 Aralık'ta ifadeye gittim. Bana isteselerdi çok rahat ulaşabilirlerdi. Daha önce de ulaşmışlardı. Artık ulaşmayı tercih etmeyip kişiselleştirmeye başladılar. Çünkü artık kişiler üzerinden bir şeyler yapıyorlar. Yani adınızla seslenmeleri bile kişisel bir bağ kurduğunu gösteriyor. ‘Elif gelsin’ diyor ‘Gelmezse zorla götüreceğiz, o bizi tanıyor’ gibi beyanlar var."

"AKLIMA GELDİ, YAZDIM"

Uçak bileti paylaşımıyla ilgili konuşan Elif Yerlikaya şöyle devam etti:

"2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı'nda Binali Yıldırım'ın gittiği bir okulda tahtaya yazamaması twitter’da gündem olmuştu. Bununla ilgili birçok tweet atıldı. Ve benim de aklıma bu geldi. Giderken bunu yazmayı tercih ettim. Bunun suç teşkil etmeyeceğini tabi ki biliyorum. Bu ne bir devlet yetkilisine hakarettir ne de halkı kin ve düşmanlığı sevk eder. Onlar gibi düşünmediğimiz her tweet, her düşünce ve her hareket onlar için tehdit oluşturuyor. Artık saçma sapan şeyler için soruşturmalar açılmaya başlandı. Fikir beyan etmek, mizah yapmak suç değildir. Doğru bildiğimiz fikri tabi ki savunacağız. Onların dayattığı dindar kindar ve gerici bir nesil yetiştirmeye çalıştıkları sisteme karşı aydınlıktan bilimden yana olacağız."

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLMUŞTU

AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı öncesi Erzincan'da bir okul ziyaretinde tahtaya "2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Hayırlı Olsun" yazıp imzasını atmıştı. Yıldırım'ın yazısındaki imla hataları, o dönem sosyal medyada gündem olmuştu. Yıldırım'ın Erzincan'da kullandığı sınıf tahtasına çeşitli esprili yazılar yazılmış, İstanbul seçimleri sonrası da "Hoççağalın ben gidiyom" paylaşımları yapılmıştı.