Adnan Menderes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Koçarlı ilçesindeki Ziraat Fakültesi’ne taşındı. Öğrenciler ve öğretim üyeleri ise tepki gösterdi

Üniversiteden öğrencilere sürgün

Berkay SAĞOL

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Merkez Kampüsü içerisindeki Mühendislik Fakültesi bünyesinde bulunan Gıda Mühendisliği Bölümü, merkez kampüsten 22 kilometre uzaklıkta olan Koçarlı Kampüsü’ndeki Ziraat Fakültesi’ne taşındı. Öğretim üyeleri ve öğrenciler taşınma kararına tepki gösterirken, eski ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan da, kararın hukuk dışı olduğunu ve milyonlarca liralık kurulu alt yapısı olan bölümü yok etme çabası olduğunu söyledi.


Gıda Mühendisliği Bölümü’nde okuyan bir öğrenci şunları söyledi: “Bu karar bizim için hem maddi hem de manevi bir zarar. Bizim evlerimiz, yurtlarımız burada. Dönem ortasında böyle bir karar alıyorlar. Evlerimizi taşıyalım desek ilçelerde ev kiraları çok fazla taşımasak her gün dolmuşla gidip gelmek ayrı bir yük. Biziz mühendislik fakültesinden mezun olmamız gerekirken şimdi ziraat fakültesi diploması alacağız. Yüzde 100 İngilizce okuduğumuz bir bölümde Türkçe diploma alacağız ve bu da bize mezuniyet sonrasında manevi kayıplar meydana getirecek. Aynı zamanda taşınacak fakültede uygulamalı dersler için laboratuvar imkanları kısıtlı. Pratik ve uygulaması dersler konusunda ciddi problemler yaşayacağız.”

KAPANMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Öğretim üyeleri de taşınma kararına tepki gösterdi. Söz konusu kararın alındığı toplantıda, bölümden hiçbir öğretim üyesinin yer almadığını belirten öğretim üyeleri, “Merkez Kampüste Mühendislik Fakültesi bünyesi altında yer alan Gıda Mühendisliği Bölümü, öğrencilere en iyi eğitimi sunmak için yıllar boyu verilen emeklerle ciddi altyapılar kurmuş. Laboratuvarda yer alan cihazlar için özel donanımlar inşa edilmiş, elektrik tesisatları, soğuk hava depoları, gaz bağlantıları ve tezgahlar titizlikle oluşturulmuştur. Merkez kampüse 22 km uzaklıktaki Ziraat Fakültesine tüm bu altyapının bir anda taşınması neredeyse imkânsızdır” dedi.

Bölümün mühendislik fakültesi çatısı altında olması, eğitim dilinin İngilizce olması, coğrafi avantaj ve merkez kampüste yer alması gibi özelliklerinden dolayı öğrenciler tarafından tercih edildiğini vurgulayan öğretim üyeleri, “Tüm Türkiye’de genel bir sorun olarak maalesef Gıda Mühendisliği Bölümlerinin kontenjanları dolmamakta; ancak Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü sadece köklü üniversiteler olan Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İYTE gibi üniversitelerle birlikte tam kapasitede öğrenci almaktadır. Eğer bu avantajlar ortadan kalkarsa öğrenci tarafından tercih edilirlik azalacak ve hatta bölüm kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Bölümde, 350’den fazla öğrencinin eğitim görüyor. Söz konusu taşınma kararı hiçbir şekilde kamu, üniversite, öğretim üyeleri, sektör ve öğrenciler yararına değildir" ifadelerini kullandı.