“Her ile bir üniversite” politikasının akademiye verdiği zarar, “Dünya Üniversite Sıralaması 2022” ile bir kez daha ortaya konuldu. Boğaziçi listede 200 basamak gerilerken Türkiye’den ilk 500’e bir üniversite girebildi.

Üniversiteler yine kan kaybetti

Mustafa Bildircin

AKP iktidarının, “Her ile bir üniversite” politikasının faturası ağır oldu. Yükseköğretimdeki eğitim kalitesi, üniversite sayısı arttıkça daha da geriye gitti.

Uluslararası değerlendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE), “Dünya Üniversite Sıralaması 2022” raporu da Türkiye akademisinin içinde bulunduğu olumsuz tabloyu ortaya koydu. 2020 yılında yayımlanan raporda sıralaması 601-800 aralığında olan Boğaziçi Üniversitesi, 801-1000 aralığına geriledi.

Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne getirilmesiyle başlayan ve akademide liyakat tartışmalarına neden olan rektör atamalarının eğitim kalitesine verdiği zarar, THE’nın üniversiteler sıralaması ile bir kez daha ortaya konuldu. Boğaziçi Üniversitesi, THE’nın listesinde bir yılda 200 basamak geriye düştü. Dünyanın en itibarlı derecelendirme kuruluşu olan THE’nın, üniversitelerin öğretim, araştırma, bilgi transferi ve uluslararası görünüşü gibi 13 ayrı performans parametresini dikkate alarak hazırladığı “Dünya Üniversite Sıralaması 2022” raporunda, İngiliz ve Amerikan üniversiteleri ilk beşteki yerlerini korudu. Dünya listesinin ilk sırasında Oxford Üniversitesi bulunurken Oxford’u, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Cambridge Üniversitesi takip etti.

İLK 500’DE TEK ÜNİVERSİTE

Türkiye ise listenin ilk 500’üne yalnızcabir üniversite sokabildi. Çankaya Üniversitesi, 401-500 aralığında sıralanarak Türkiye’deki üniversiteler arasında birinci oldu. Koç Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi’nin sıralamasının 501-600 aralığında olduğu bildirilirken 601-800 aralığında yer alan üniversiteler, Bilkent, Hacettepe, İTÜ ve ODTÜ olarak sıralandı.

BOĞAZİÇİ GERİLEDİ

Melih Bulu’nun rektör olarak atandığı 2020 yılında listede 601-800 arasında olan Boğaziçi Üniversitesi ise son yayımlanan listede kendisine 801-1000 arasında yer bulabildi.