İmam hatiplerdeki başarısızlığı örtmek amacıyla TEOG’u kaldıran AKP hükümeti şimdi de bu öğrencilerin başarısız olduğu üniversite giriş sınavlarında değişklik için düğmeye bastı

Üniversitelere de İHL ayarı hazırlığı

ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılması ile ilgili talimatının ardından harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, bu kez de benzer bir çalışayı üniversite sınavları için başlattı. New York’ta konuşan Erdoğan’ın “O da olacak, o konuda da çalışılıyor” sözleriyle üniversiteye girişlerde sistem değişiklik olacağını söylemesinin ardından, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Erdoğan’ın sözlerini doğrulayarak “Programımızda böyle bir çalışmamız var” dedi.

Her iki açıklamada AKP hükümetinin TEOG’un ardından üniversiteye girişte de sistem değişikliğine gideceğini resmen ortaya çıkardı. TEOG’un kaldırılmasıyla ortaya çıkan boşluğa, adrese dayalı sistemle çözüm üretmek ve öğrencilerin imam hatip okullarına gitmesini sağlamak isteyen AKP, üniversite giriş sınavlarında da aynı düşünce doğrultusunda hareket edecek.

Özelikle imam hatip liselerinin Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) başarısız olması üzerine üniversite sınavlarında değişikliği gündemine alan AKP, yeni sistem için çalışmalarına hız verdi.

Üniversiteler kendi sınavını yapacak
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, AKP’nin imam hatip liselerinin TEOG ve LYS’deki başarısızlıkları üzerine yeni bir eğitim planlaması yaptığını belirterek, eğitimin siyasi iktidarın ideolojik hedeflerini hayata geçirmesinin aracı olarak kullanıldığını söyledi. Bozdoğan, bakanlığın nasıl bir planlama yaptığının bilinmediğini ve hatta ellerinde somut bir çalışma dahi olmadığını düşündüklerini ifade ederek ancak bununla beraber üniversiteye giriş sınavlarını her üniversitenin kendisinin yapmasının planlandığını düşündüklerini ifade etti. “Bu şekilde yapılacak olan sınavlarla öğrenciler arasında fırsat eşitliği yok edilecektir” diyen Bozdoğan, üniversite yönetimleri tarafından yapılacak sınavların torpil kaygıları nedeniyle meşruluğunun sağlanamayacağını savundu.

İmam hatiplere direkt geçiş hakkı sağlanabilir
Bozdoğan, yapılacak diğer bir değişikliğin ise bazı meslek ve imam hatip liselerinden mezun olan öğrencilerin yükseköğretim lisans programlarına kolay erişiminin sağlanması olabileceğini de ifade ederek “Özelikle imam hatip liselerinden, bazı lisans programlarına direkt geçiş hakkı gibi ayrıcalık verilebilir. Bu değişiklerle imam hatiplerin başarısızlıklarının önüne geçmek ve üniversitelere bu okullardan mezun olanların kolay erişimi sağlanmak isteniyor” dedi.

İmam hatipler başarı fakiri
Erdoğan’ın akademisyen müdür atanmasını önerdiği imam hatip liseleri öğrencilerinin üniversiteye giriş sınavlarındaki performansları çok düşük. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına bakıldığında 100 Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 67’sinin Fen alanında soru çözme ortalaması 1’inde altında. Yani sadece 33 Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde soru çözme ortalaması 1’in üstüne çıkabilmiş. İmam Hatip liselerinde ise bu oran yüzde 81,26’ya ulaşmış. Yani, 100 İHL’den sadece 19 tanesi Fen Bilimleri alanında 1 sorunun üstüne çıkabilmiş. 2017 yükseköğretim merkezi yerleştirme sonuçlarına (ÖSYS) göre 222 bin 925 imam hatip lisesi mezunundan sadece 40 bini lisans tercihlerine yerleşebildi. Bu sonuçlara göre, sınava giren her 5 imam hatipliden sadece 1’i üniversitelerin lisans programına girebildi.