Pandemi döneminde üniversitedeki eğitimlerinden mahrum kalan öğrenciler salgının yarattığı ekonomik sarsıntılarla da mücadelelerini sürdürüyor.

Üniversitelilerin derdi çok

Efe SEKİTMEZ - Gözde KOÇ

Covid-19 pandemisinin öğrencilerin üzerindeki ekonomik ve sosyal etkileri son dönemde daha da hissedilir bir hale geldi. Üniversiteler 13 Eylül’de açılacak ancak vaka sayılarının her geçen gün artması öğrencilerde belirsizlik ve endişe yaratıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonometri Bölümü öğrencisi Selin Akkaya, artan ev kiralarının üniversite öğrencilerini çok zorladığını belirtti. Akkaya, “Oturduğumuz evi Covid-19 salgını çıktıktan bir yıl sonra kapattık. Bu süre zarfında kira ödemeye devam ettik. Ev sahibi, kirada herhangi bir indirim yapmamasına karşın üstüne bir de zam yaptı. Ev sahibine dünyada bir salgın olduğunu, öğrenci olduğumuzu ve memlekete döndüğümüzü anlatmaya çalıştık. ‘Ben de kira ödüyorum, herhangi bir indirim yapamam’ cevabını verdi” dedi. Pandemi öncesine göre ev kiralarının oldukça arttığını belirten Akkaya, “Bizim ev kiramız 1250 TL iken, pandemide yapılan zamla birlikte 1350 TL oldu. Şu an bizim eski evimize benzer bir evin fiyatı 1650 TL oldu” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Rabia Güner ise, yaşanan belirsizliğin kendisini psikolojik yönden olumsuz etkilediğini dile getirdi. Uzaktan eğitimin verimsiz olduğunu vurgulayan Güner, “3 dönemi çevrimiçi olarak tamamladık. Şu an bu açıkları görmek zor olabilir ama ilerde bunun sancılarını çekeceğimizi düşünüyorum. Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimde olduğu gibi etkileşimli, verimli ve sağlıklı bir sistem elbette değildi. Bilgi konusunda açıklarımın olduğunu hissediyorum. Sonrasında bir kampüs ortamında olmamak da sosyalliğimize gölge düşürdü ve arkadaşlık ilişkilerimiz konusunda da birçok eksiğimiz var. Arkadaşlarımızla ilişkilerimizi telefonla sürdürmek zorunda kaldık ve kim bilir tanışabileceğimiz kaç arkadaşımızla hiç tanışamadık. Onun dışında hocalarımızla olan ilişkilerimiz yüzeysel kaldı. Benim hissettiğim en büyük açık ise staj konusu. Bu süreçte stajımı da online olarak yaptım ve çalışma ortamımı göremedim. Bu gerçekten ciddi bir kayıp ve eksiklik benim için. Mezun olduktan sonra sıkıntısını yaşayacağız ne yazık ki” diye konuştu.