Öğrencilerin en büyük sorunlarından biri barınma. Ev tutmak isteyen bir öğrencinin cebinde en az 6 bin lira nakit olması gerekiyor. İzmir’de ev kiralarını uçuk bulan pek çok öğrenci bu konuda mağduriyetlerini dile getirirken, bazı öğrenciler ise kırık dökük olmayan ev buldukları için şanslı olduklarını söylüyor

Üniversitelinin en zor sınavı

Berkay SAĞOL

İzmir’de 6’sı devlet 4’ü vakıf olmak üzere toplam 10 üniversite var. 6 devlet üniversitesinde 155 bin 397 öğrenci, 4 vakıf üniversitesinde ise 20 bin 677 öğrenci olmak üzere, 10 üniversitede toplam 176 bin 74 öğrenci eğitime devam ediyor.

Konut kiraları birçok şehirde olduğu gibi İzmir’de de en büyük sıkıntılardan biri. İzmir’de Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi öğrencilerinin tercih ettiği Buca ve Bornova’da ise kira fiyatları iyice artmış durumda. Emlakçılara giderek öğrenci olduğumu, tek başıma veya bir arkadaşımla beraber kalabileceğim kiralık ev aradığımı söyledim.


Buca’da ilk olarak 5 farklı emlakçıya giderek, Buca Eğitim Fakültesi ve Hasanağa Bahçesi civarında ev aradığımı söyledim. Emlakçıların tamamı bana ellerinde kiralık ev kalmadığını söyledi. Bir emlakçı ise elinde yalnızca yüksek fiyatlı kiralık ev olduğunu, onun kirasını ise öğrenci olarak ödeyemeyeceğimi ve kirasının 3 bin 200 TL olduğunu bildirdi.

En sonunda bir emlakçı aradığım kriterlerde elinde 2 artı 0 bir ev olduğunu kirasının ise bin 200 TL olduğunu söylüyor. Emlakçıya evi görmek istediğimi söylüyorum ve beraber eve gidiyoruz. Eve gittiğimiz zaman eşyalı olduğunu ama zeminin bir altındaki katta olduğunu görüyorum. Evin durumu her ne kadar iyi ve eşyalı olsa da zeminin altında olması ve doğalgazı olmaması öğrencilere ne durumda evlerin önerildiğini gözler önüne seriyor.
Tınaztepe bölgesinde başka bir emlakçıya gittiğimde, o sırada emlakçıda ev tutan bir öğrenciyle denk geliyorum. Evi bin 800 TL’ye tuttuğunu ve şanslı olduğunu söylüyor. İsminin Mehmet Yıldız olduğunu öğrendiğim üniversite öğrencisine neden şanslı olduğunu sorduğumda ise, “Bazı arkadaşlarım ev bile bulamadı. Ben en azından okula yürüme mesafesinde ev buldum. Spottan ikinci el eşya alır eve koyarım. En azından yıkık dökük bir ev değil” yanıtını veriyor.

Emlakçıdan çıktıktan sonra bölgede biraz dolaşmaya başlıyorum. Sokaklarda gezerken gördüğüm sahibinden kiralık bir ev ilanını arıyorum ve numarayı aradığımda, evin 2 artı 1 olduğunu, kirasının ise bin 500 TL olduğunu öğreniyorum. Ayrıca ev sahibi evin eşyasız olduğunu, doğalgaz olmadığını ve bir kira bedeli depozito istediğini söylüyor. Bunların dışında da bulduğumuz doğalgazı olan evlerin kirası bin 500 TL’nin altına hiç düşmezken, 2 bin 500 TL’ye kadar çıkan kiralar bile var. Buca’da iki öğrencinin bir ev kiralaması için cebinde toplamda en az 4 bin 500 TL olmak zorunda. Bir de spotçudan eşya alacaksa bu rakam 10 bin TL civarına çıkıyor. Öğrencilerin aylık olarak aldığı 650 TL KYK ücretinin tamamı ev kirasına gidiyor hatta bazı evlerde yetersiz bile kalıyor.

EN AZ 6 BİN TL OLMALI

Buca’dan sonra daha çok Ege Üniversitesi öğrencilerinin yaşadığı Bornova’ya gittiğimde ise daha eski evlerle karşılaşıyorum. Depremden sonra bazı binaların boşaltıldığı Bornova bölgesinde kiralar Buca’ya göre daha yüksek. Buca’da karşılaştığımız ev bulma sorunu yine Bornova’da da devam ederken, üniversiteye yürüme mesafesinde bulduğum en uygun fiyatlı evin kirası ise 2 bin TL. Emlakçı ev sahibinin şehir dışında olduğunu, bir kira bedeli, bir depozito ve emlakçı komisyonunun peşin olarak vermem gerektiğini söylüyor. “Daha uygun bir daire var mı?” diye sorduğumda ise elinde olduğunu ama okula uzak olduğunu ve binanın eski olduğunu söylüyor.

EVE GELEN GİDENE KARIŞANLAR VAR

Bornova’da başka bir emlakçıya gittiğimde, üniversitenin giriş kapısının karşısında elinde 2 artı 1 daire olduğunu ve fiyatının bin 800 olduğunu öğreniyorum. Elinde bundan başka kiralık ev olmadığını söyleyen emlakçı, “Bu evi sen bugün tutmazsan en kötü ihtimalle yarın başka bir öğrenci tutar” dedi. Bornova kiralık ev bulmanın neden bu kadar zor olduğunu sorduğumda ise, “Bir ay kadar önce tahini çıkan memurlar, askerler ve polisler geldi. Evlerin çoğunu onlar tuttu. Kalan evleri de şimdi öğrencilere veriyoruz” diye yanıtlıyor. Başka emlakçı arkadaşlarının elinde ev olduğunu ancak neredeyse tamamının okula uzak olduğunu ve ev sahiplerinin bazılarının eve gelen giden kişilere karıştıklarını söylüyor.

Bornova’da yaklaşık 2 hafta önce iki arkadaşıyla beraber eve çıkan Ozan Deniz isminde üniversite öğrencisiyle ise spotçuda eşya alırken denk geliyorum. Zemin katta 3 artı 1 ev tuttuklarını, evin doğalgazı ve eşyası olmadığını belirten Deniz, evi bin 800 TL’ye tuttuklarını ama ev sahibinin siz tutmasaydınız ben bu evi Eylül ayında en az 2 bin 300 TL’ye kiralardım dediğini aktarıyor. Ev eşyası alırken fiyatların çok arttığını belirten Deniz, “Önce temel ihtiyaçlarımızı alıyoruz çünkü eşyalara da çok zam gelmiş. Yatak eskiden 300 TL iken şimdi 600 TL diyorlar ikinci el çamaşır makinesini 800 TL’den ucuza bulmak neredeyse imkânsız. Bir sürü spotçu gezdik ama en sonunda alalım dedik. Çünkü fiyatlar hep yüksek. Bir eve bütün eşyaları almak neredeyse 10 bin TL tutuyor” diyerek şikâyet ediyor.