Üniversitenin kaçak yapı ısrarı reddedildi

Berkay SAĞOL

Ege Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak döneminde üniversite içine açılan ve kaçak yapı olduğu belirlenen Uzman Kafe ve Ata Kafe için, Ege Üniversitesi Rektörlüğü cezalı ruhsat talebinde bulundu. Üniversitenin talebinin reddeden Bornova Belediyesi yıkım işleminin uygulanacağına belirtti. Rektör Prof. Dr. Budak’ın kaçak iki binadan da kira almadığı da ortaya çıkmıştı.

Bornova Belediyesi tarafından Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderilen yazıda, “İki adet kaçak ve ruhsatsız yapının yıkım kararı bulunmakta olup; belirlenen tarihe kadar tahliye işlemlerini gerçekleştirmeniz ve yıkımı tamamlamanız gerekmektedir. Aksi takdirde belediyemiz imkânlarınca tahliye edileceği ve yıkılacağı, yıkım masraflarının yüzde 10 fazlasıyla tahsil edileceği konusunda bilgi edinilmesini arz ederim” denildi.

İŞLETMECİ ÇIKARILDI

Daha önce aynı bölgede 2016-2018 yılları arasında Dostlar Büfe’yi işleten ve üniversite tarafından büfesi hukuksuz bir biçimde boşaltılan Songül Kaplan “Üniversite yönetimi benim kafem için ‘bu hizmete ihtiyaç yoktur’ ve kira uzatma talebim için ‘kira süresinin uzatılması idaremizce uygun görülmemektedir’ derken, burada kaçak yapı yapmış” dedi.

REKTÖR HUKUK TANIMIYOR

İşlettiği yerden hukuksuzca atılan ve yeni kafeler için kaçak bina yapan üniversiye dava açan Songül Kaplan, “Üniversitenin beni çıkarttıktan sonra açtığı ‘Prof. Kafe’nin ihalesi İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi ve lehime karar verildi.Danıştay 13. Dairesi tarafından karar onandı. Rektörün talimatıyla yasal merciler kandırılarak lehime olan yargı kararı uygulanmıyor. Üniversite yetkilileri yargı kararını uygulamak bir yana adeta kanun tanımıyor. Yargı kararını uygulamayan mahkemelere yalan beyanda bulunan rektör ve üniversite personeli suç işliyor” dedi.
Rektörün kamuyu zarara uğrattığını belirten Kaplan şu ifadeleri kullandı: “Kaçak yapı yaparak yargı kararını uygulamayan ve görevlerini kötüye kullanarak hakkımı gasp eden bu kişilerden yargı önünde hesap soracağım. Belediye tarafından gerçekleştirilen bu yıkım işlemiyle, üniversitenin adeta bir gecekondu gibi kanunsuz şekilde yönetildiği tescillenmiştir.”