Eğitim Sen'in 'seçim kaygısıyla çadır üniversiteler' kuruluyor diye tepki gösterdiği 17 ilde üniversite kurulmasını öngören kanun yürürlüğe girdi

ZEHRA ŞAHİNDOKUYUCU
17 ilde üniversite kurulmasını öngö-ren kanun Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece devlet üniversitesi sayısı 85'e yükselmiş oldu. Kanun, Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman'da üniversite kurulmasını öngörüyor. Karaman'da "Ka-ramanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi", Ağrı'da "Ağrı Dağı Üniversitesi", Kilis'te "Kilis 7 Aralık Üniversitesi", Çankırı'da "Çankırı Karatekin Üniversitesi", Artvin'de "Artvin Çoruh Üniversitesi", Bitlis'te "Bitlis Eren Üniversitesi", Osmaniye'de "Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi", Muş'ta "Muş Alparslan Üniversitesi", Mardin'de "Mardin Artuklu Üniversitesi" adıyla, diğer illerde illerin isimleriyle üniversite kurulacak. Ülkemizde 30 da vakıf üniversitesi bulunuyor. Bu üniversiteleri için akademik, idari ve döner sermaye alanlarında yaklaşık 30 bin kadro ihdas edildi.

Bu üniversitelere bağlanan yükseköğretim kurumlarının teşkilatı, mevcut kadroları, ödenekleri, bina ve tesisleri, araç ve gereci ile her türlü taşınır ve taşınmaz malları, başka bir işleme gerek kalmaksızın, bağlandıkları üniversitelere devredilecek. Kanunla, ayrıca, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Giresun Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi rektörlüklerine bağlı tıp fakülteleri kuruldu, bu fakülteler için kadro ihdas edildi.

Mevcut üniversitelerin büyük bölümü 1-2 profesörle eğitim yapmaya çalışırken, yeni üniversitelerin ne yapacakları, özellikle eğitim kadrolarını nasıl oluşturacakları merak konusu oluyor. Arkası arkasına açılan üniversiteler sonucunda, Türkiye'de üniversitesi olmayan sadece Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, İğdır, Manisa, Şırnak, Tunceli ve Yalova illeri kaldı. Partiler seçim meydanlarına çıkıyor, büyük ihtimalle bu illere üniversite sözü verecek.

AKP çadır üniversiteler kuruyor
EĞİTİM
Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek, 17 ilde daha üniversite kurulmasını öngören kanunun kabul edilmesini, "AKP seçim kaygısıyla çadır üniversiteler kuruyor" diyerek eleştirdi Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni bir üniversite açmak, üniversitelerin evrensel ölçütlerle belirlenen alt yapı hazırlıklarını tamamlamaktan, ekonomik kaynak, akademik ve idari personel planlamasını gerçekleştirmekten geçer. Bunlar yapılmadan üniversite açılması diplomasız işsiz yetiştirmekten başka bir işe yaramaz. Açılan üniversitelerin düzeyi liseleri geçemeyecektir. Üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranı giderek artmaktadır. Örneğin işsiz öğretmen sayısı 120 bindir. Keşke yeni üniversiteler açılacağına mevcut üniversitelerin nitelikleri artırılsaydı."