Erzurum’da AKP’li Belediye Meclis Üyesi Bulut, üniversiteye tahsisli alanı belediyeden kiralayarak kafeterya olarak işletti. Üniversite yargıya başvurunca Bulut, rektörü, “Evlat acısı yaşatırım” sözleriyle tehdit etti.

Üniversiteye tahsisli alanı kiralayan AKP’li isimden rektöre tehdit

Mustafa BİLDİRCİN

Erzurum’da 2 milyon 896 bin metrekarelik arazi içerisinde kafe olarak işletilen Atatürk Üniversitesi’ne tahsisli alanın AKP’li işletmecisi Abdulkadir Bulut’un, üniversite rektörünü tehdit ettiği öğrenildi. Bulut, üniversiteye tahsisli alanın belediye tarafından usulsüz şekilde kendisine kiralandığını tespit eden Rektör Ömer Çamaklı’ya ithafen, sosyal medya hesabından “Kalemini kırdırma, sana evlat acısı yaşatırım” yazdı. Paylaşım, bir gün sonra silindi.

Erzurum Kazım Karabekir Stadyumu’nun karşısında yer alan ve Atatürk Üniversitesi’ne tahsisli olduğu öğrenilen 2 milyon 896 bin metrekarelik arazinin bir bölümüne kurulu kafe, işletme sözleşmesi itibarıyla dava konusu oldu. 2005 yılında, AKP’li Ahmet Küçükler’in belediye başkanlığı döneminde işletmeye açılan kafe, Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi Abdulkadir Bulut’a kiralandı. Bulut, “Kamelya Park” adını verdiği kafeyi 2005-2018 arasında belediyenin kiracısı olarak işletti.

AYKIRILIK TESPİT EDİLDİ

2016 yılında Erzurum Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Ömer Çomaklı döneminde gerçekleştirilen inceleme ile işletmenin bulunduğu alanın üniversiteye tahsisli olduğu ve mevzuata aykırı şekilde belediye tarafından Bulut’a kiralandığı belirlendi. Mevzuata aykırılığın giderilmesi amacıyla belediyeye başvuran üniversite yönetimi, kiralamanın üniversitenin ilgili birimlerince yapılması gerektiğini ifade etti.

PROTOKOL YENİLENDİ

Belediyenin alana yönelik girişimleri devam ederken Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi arasında 2010 yılında imzalanan 10 yıllık kiralama protokolü 2020 yılında yenilendi. Yenilenen protokole, “Üniversite çit ve duvar alanı içinde kalan ticari işletmelerin Atatürk Üniversitesi tarafından, dışında kalan alanların ise Milli Emlak tarafından kiralanması” maddesi eklendi. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, tartışmalara konu olan işletmeyi bu madde kapsamında mevcut kiracıya yeniden kiraladı. Böylelikle Bulut, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün kiracısı oldu.

HOCAYI TEHDİT ETTİ

Atatürk Üniversitesi, ticari işletmenin tahliyesi için bu kez yargı yoluna başvurdu. AKP’li Meclis Üyesi Bulut, üniversitenin girişimlerinden rahatsız olunca çareyi Rektör Çomaklı’yı tehdit etmekte buldu. Bulut’un sosyal medya hesabından 10 Haziran’da yapıldığı iddia edilen paylaşımda, “Ömrünün son günlerinde bana kalemini kırdırma, efendi efendi edebinle işinle ilgilen. Sana evlat acısı yaşatırım, uyarmadı deme. Akıllı ol hoca” ifadeleri kullanıldı. Bir gün boyunca sosyal medya hesabında duran paylaşımın, tepkilerin ardından silinmesi dikkat çekti. BirGün’ün sosyal medya paylaşımını sormak için ulaştığı Bulut, “Yazılmış, beş dakika içinde de silinmiş bir paylaşım. Yanlışlıkla, kopyala-yapıştır ile olmuş” diyerek, “Hocayla bir sorunu olmadığını” da kaydetti. Paylaşımla ilgili üniversitenin dava açtığı, Bulut’un “Yanlışlıkla yapıldı” savunması üzerine takipsizlik kararı alındığı öğrenildi.

HUKUKA AYKIRI YAPI BELGESİ

Tesise yönelik 2018 yılında alınan yapı kayıt belgesinin hukuka aykırı olduğu da açığa çıktı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bulut’a, “Kamelya Park isimli işletmenin sahibi Abdülkadir Bulut tarafından alınan yapı kayıt belgesinin hukuka aykırı olması nedeniyle alınan yapı kayıt belgesinin iptal edilmesi ve ilgili hakkında adli ve idari müeyyidelerin uygulanması istenilmiştir” yazısı gönderildi.