Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektöre karşı protestolar sürerken ODTÜ’lüler de “Üniversiteyi savunmaya devam edeceğiz” dedi. Korkut Boratav ve Rıfat Okçabol gibi akademisyenlerin de yer aldığı bin 460 kişi ise “İktidar mensuplarını ülkemizin değerli bilim insanlarına karşı saygılı olmaya davet ediyoruz” açıklaması yayımladı.

Üniversiteyi savunmaya devam

HABER MERKEZİ

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanan AKP’li Melih Bulu’ya karşı protestolar dün de devam etti. Boğaziçili akademisyenler, Güney Meydan’da bir araya gelerek Rektörlük binasına sırtını döndü. Öğrenciler de Güney Kampus’taki nöbetlerine devam ederken hocalarına destek verdi. Akademisyenler ve öğrenciler, “Dayanışmamız ve mücadelemizle kazanacağız!” dedi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) öğrenciler, akademisyenler ve mezunlar Boğaziçi’nde 50 günü aşkın süredir devam eden direnişe destek açıklaması yaptı. Baskılara son verilmesi istenen açıklamada, rektörlüğe ‘demokratik seçim’ çağrısında da bulunuldu.

EŞİT SÖZ HAKKI

ODTÜ öğrencileri, Eğitim Sen ODTÜ İş Yeri Temsilciliği, ODTÜ Mezun Dernekleri Konseyi ve Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği yaptıkları ortak açıklamada, öğrenci topluluklarını kapatma kararlarının geri çekilmesi de istendi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Rektörlük seçimlerinin demokratik bir şekilde üniversite bileşenlerinin katılımını sağlayacak şekilde geri getirilmesini ve üniversite yönetimlerinde öğrenciler, akademisyenler ve emekçilerin söz sahibi olmasını talep ediyoruz. Bizler üniversite kapılarına kelepçe vuran, akademisyenleri, öğrencileri, emekçileri ve adeta kendisi dışında herkesi terörist ilan eden bu işleyişi kabul etmiyoruz. Üniversitelerimizi savunuyoruz. Bütün bu politikaları gerçekleştirmek ve ses çıkaran bizleri parçalamak için her zaman yaptıkları gibi marjinalleştirme ve toplumdaki derin kutuplaşmayı körükleme çabalarına girişmişlerdir. Bunun en yakın örneği ise Boğaziçi’ndeki LGBTİ+ öğrencilere karşı adeta bir linç kampanyası yürütülerek bir nefret suçu işlenmesidir.”

İKTİDAR MENSUPLARI SAYGILI OLSUN

Öte yandan aralarında Rıfat Okçabol, Raşit Tükel, Korkut Boratav gibi isimlerin de yer aldığı bin 460 yurttaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedefine aldığı eski Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder’e destek açıklaması yaptı. Açıklamada, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Ergüder’in eylemleri tahrik ettiğine ilişkin ifadelerine “İktidar mensuplarını ülkemizin değerli bilim insanlarına karşı saygılı olmaya davet ediyoruz” denerek tepki gösterildi.

“Çok kıymetli Prof. Dr. Üstün Ergüder’in meslektaşı, öğrencisi, dostu, arkadaşı olmaktan onur duyuyoruz” denen açıklamada, şunlar dile getirildi: “Üstün Ergüder hocamızın daha iyi bir Türkiye ve daha iyi bir üniversite için, gençlerin özgürlükçü, düşünen, tartışan, üreten bireyler olmaları adına gösterdiği çabaların altında kötü niyet ve amaç aramanın, bu tür isnatlarda bulunmanın çok talihsiz, yakışıksız olduğunu düşünüyor ve iktidar mensuplarını ülkemizin değerli bilim insanlarına karşı saygılı olmaya davet ediyoruz.”

Soylu, Prof. Dr. Ergüder’in eylemleri ‘tahrik ettiğini’ öne sürmüş, “Bu ülkenin ekmeğiyle büyümüş, Boğaziçi Üniversitesini öğretim üyelerinin üzerinden karıştırması ahlaksızlığın dibidir” ifadelerini kullanmıştı.

JUDİTH BUTLER’DAN AÇIK DERS

Feminist kuramcı, filozof, düşünür Prof. Judith Butler, bugün ‘Bölgelerarası Dayanışmalar’ başlıklı bir açık ders gerçekleştirecek. Judith Butler’ın, Phil-Free adındaki Boğaziçi Üniversitesi felsefe bölümü öğrencilerinin davetiyle gerçekleştirilecek açık ders saat 21.00’de çevrimiçi olarak düzenlenecek. Açık ders Phil-Free YouTube kanalı üzerinden canlı olarak yayımlanacak.

***

Ege Üniversitesi öğrencisine de soruşturma

Boğaziçi direnişine destek protestolarına katılan Ege Üniversitesi öğrencisine de soruşturma açıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerine açılan soruşturma ve verilen uzaklaştırma cezalarının ardından Ege Üniversitesi Rektörlüğü de gecikmedi. Eski AKP Milletvekili ve Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak da öğrencilere baskı uyguladı. İzmir Üniversite Dayanışması’nın Boğaziçi’ne destek olmak için düzenlendiği eylemlere katılan öğrenciye soruşturma açıldı. Hakkında soruşturma açılan Ali Çadırcı, BirGün’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “16 Şubat’ta öğrenci işleri tarafından arandım. Tebligatım olduğu ve öğrenci işlerinden almam gerektiği söylendi. Ben şehir dışında olduğumu belirtince soruşturma kâğıdını bana mail yoluyla ulaştırdılar. Benim elime ulaşan soruşturma kâğıdında, 11 Ocak’ta Ege Üniversitesi önündeki ve 12 Ocak’ta Hasanağa Bahçesi önündeki eylemlere katıldığım için soruşturma açıldığı yazıyordu. Ege Üniversitesi’nin önündeki açıklamayı ben yaptığım için soruşturma açıldığını düşünüyorum. Ancak henüz net bir bilgim yok. Soruşturmamı yürüten hoca ise 24 Şubat günü savunmamı yapmak üzere yanına çağırdı.”

***

Akademik özgürlüğü simgelemiyor

‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ adlı barış bildirisine imza atan ve kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ihraç edilen hukukçu akademisyenler, Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığına Selami Kuran’ın atanmasına tepki geldi. Hukukçu akademisyenlerin yayımladığı açıklamada şöyle denildi: “Selami Kuran, Marmara Üniversitesi’nden Barış Bildirisi’ni imzaladıkları için, hukukun bilinen bütün ilkelerine aykırı olarak olağanüstü hal kanun hükmünde kararnameleriyle ihraç edilen akademisyenler hakkında açılan disiplin soruşturmasını yürüten beş komite üyesinden biriydi. Kuran’ın dekanlığının simgelediği şeyin demokrasi, hukuk, akademik özgürlük, üniversite özerkliği, bilim gibi kavramlarla bir ilgisinin olmadığı açıktır. Ne var ki Kuran’ın isminin, Boğaziçi Üniversitesi’nde, üniversite özerkliği ile üniversitenin kapasite ve ihtiyaçları hiçe sayılarak keyfi bir şekilde kurulmasına karar verilen hukuk fakültesiyle yan yana gelmesini hiç şaşırtıcı bulmadık.”