Lübnanlı ünlü Ermeni şarkıcı Adiss Harmandian, pazar günü yaşamını yitirdi

Ünlü şarkıcı Adiss Harmandian hayatını kaybetti


Lübnanlı ünlü Ermeni şarkıcı Adiss Harmandian, pazar günü ABD'nin California eyaletinde hayatını kaybetti.

Harmandian Ailesi tarafından yapılan açıklamada, 74 yaşındaki ünlü sanatçının 15 yıldır mücadele ettiği kansere yenik düştüğü belirtildi.

Müzik kariyerine 1960’lı yıllarda Beyrut’ta başlayan Harmandian, Türkiye’de de hemen herkesin ezbere bildiği ve Ertem Eğilmez’in aynı adlı filminde kullanılan ‘Mavi Boncuk’ şarkısının Ermenice versiyonu olan ‘Karoun Karoun’ (İlkhabardan ilkbahara) adlı eseriyle tanınıyordu.

Sözleri Azerbaycanlı şair Mikayil Müşfig’e, bestesi ise Alekber Tağıyev’e ait olan ‘Sana gurban’ adlı şarkı, Türkçe ve Ermenicenin yanı sıra 1970’li yıllarda Yunanca olarak da seslendirilmişti.

Lübnan’dan ABD’ye sahneye çıktığı her yerde biletleri yok satan Harmandian’ın bazı şarkıları, Türkçe aranjmanları ile Türk şarkıcılar tarafından da seslendirildi. Örneğin Ajda Pekkan’ın ‘İçiyorum’ şarkısı, Harmandian’ın ‘Asa Yar Jan’ eserinden uyarlandı.

Kariyeri süresince 30’u aşkın albüm ve yaklaşık 400 şarkı yayınlayan Adiss Harmandian, birçok uluslararası ödüle değer görüldü.

‘Kral’ lakabıyla anılan Harmandian, Lübnan İç Savaşı sırasında ABD’ye göç etmiş ve bu ülkede de tanınan bir şarkıcı haline gelmişti.