Gazeteci Ünsal Ünlü, “AKP medyayı tamir edilemeyecek şekilde bozdu. Halka parasının çalındığı etkin anlatılabilse bu işten kavga çıkar. Sosyal demokratlar ciddi yalpalıyor. Kıçına tekmeyi yiyen gazeteciler demokrat kesiliyor" dedi.

Ünsal Ünlü: Sansürden çok, medyadaki otosansürü konuşmamız şart

Gemlik Kitap Fuarı’nda dün gerçekleşen panelde konuşan Gazeteci Ünsal Ünlü, ‘sansür’ yasasının halka etkin bir biçimde anlatılmamasını ve medyadaki otosansür anlayışını eleştirdi.

Sansürün sadece gazetecileri ilgilendiren bir yasa olmadığını söyleyen Ünlü, “Yasanın yürürlüğü durmazsa gazeteciler için cezaevi yolları doğrudan açılacak ama sansür sadece gazetecileri ilgilendirmiyor. Hatta belki de en az gazetecileri ilgilendiriyor. Çünkü onun işi Türkiye’de tutuklanıp içeri atıldıktan sonra bitiyor. Topluma sansür yasasıyla beraber başımıza gelecekleri anlatamadık. Aslında halkın haber alma özgürlüğü öldürülüyor” dedi.

"HALKA PARASININ ÇALINDIĞINI ETKİN ANLATABİLİRSE BU İŞTEN KAVGA ÇIKAR"

Medya’nın kuruluş amacının sansür olduğunu dile getiren Ünlü, “Sansürün bence en tehlikeli kısmı otosansür. Dezenformasyon denen yasa çıksa da çıkmasa da medyada otosansür hep olacak. Türkiye’de patronaj yapısının değişmesiyle birlikte doğrudan medyanın sistemini değiştirdiler. Mesela Türkiye’de kulis haberciliği öldü. Kulis haberciliği ölünce Türkiye’deki siyasetin nasıl kurgulandığını da öğrenememeye başladık. Artık istenmeyen haberlerin tespitini yapanlar siyasetçiler değil, editörler, genel yayın yönetmenleri, haber müdürleri... Siyaseti, ekonomiyi vs. hepsini üst üste koyarsak bu şekilde kaybolan binlerce haber oluyor. En basitinden halk gerçek enflasyonu bilmeyince ne oluyor? Memur maaş zamları ona göre belirleniyor. İnsanlar açıklanan rakamların yalan olduğunu bildiği halde yarı yarıya düşen maaşa razı olmak zorunda kalıyor. Böylelikle halk yoksullaştırılıyor. İş öyle bir noktaya geldi ki artık yalanı söylerken saklama gereği bile duymuyorlar. Halka parasının çalındığı etkin anlatılabilse inanın kavga çıkar bu işten” diye konuştu.

"AKP MEDYAYI TAMİR EDİLEMEYECEK ŞEKİLDE BOZDU"

Medya düzeninin her zaman bozuk olduğuna dikkat çeken Ünlü, “Bütün iktidarlar medyayı bozdu ama AKP tamir edilemeyecek şekilde bozdu. Çünkü bir şeyi yapıyorsan yapacaksın, yapamıyorsan bozacaksın. Gazeteler boşaltıldı, gazeteciler uzaklaştırıldı. Türkiye’de medya her zaman böyle işliyor. Sansür yasasıyla ilgili de hukukun işleyip işlememesi bizi ilgilendirmeli. Bu yasayla ilgili adım atacak bir savcı çıkmadığı sürece o yasanın olup olmamasında bir sorun yok. Bizim sansür anlayışından çok, medyadaki otosansür anlayışını konuşmamız gerekiyor” dedi.