Unutulmasın diye… Berkin için nerede ne demişti?

Berkin Elvan. 14 yaşındaydı. Polis Gezi, direnişi sırasında Okmeydanı’nda başından gaz fişeğiyle vurdu. 269 gün yoğun bakımda kaldı. 15 yaşında 16 kiloya düştü ve hayatını kaybetti.

Bugün Berkin’in vurulduğu gün. Toplum vicdanında sembol olmuş, cenazesinde milyonlarca insanı bir araya getirmiş, her daim sevgiyle anılan Berkin için nefret kusanlar da oldu.

Unutulmasın diye, eski başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iki yılda 15 yaşında yaşamını yitirmiş bir çocuk, Berkin Elvan için yaptığı konuşmaları derledik.

BERKİN ÇOCUĞA ‘TERÖRİST’, GÜLSÜM ANNEYE ‘YUH’

Yer: Gaziantep Mitingi

Tarih: 14 Mart 2014

Erdoğan: “Geçenlerde İstanbul'da bir cenaze yaşandı. Maalesef terör örgütlerinin içine aldığı, terör örgütlerinin içinde ne yazık ki yüzü poşulu, eline sapan verilmiş, cebinde demir bilyelerle olan bir çocuk orada maalesef bir biber gazına muhatap oluyor. Polis, orada yüzü poşulu, elinde sapanla, demir bilyeleri savuran o kişinin kaç yaşında olduğunu nereden ayıracak? Ama bu Kılıçdaroğlu her zamanki gibi yalanını söylüyor, 'ekmek almaya giden çocuk' diyor. Dürüst ol, dürüst. Ne ekmek alması ne alakası var? Çok enteresan, annesi 'Evladımın katili başbakan' diyor. Ben evlada sevgiyi, muhabbeti bilirim ama sizin evladınızın mezarına karanfil ve demir bilyeler atışınızı pek anlamadım. O demir bilyeleri niçin atıyordu mezarına? Neyin mesajını veriyorsun" dedi. Aynı mitingde Erdoğan, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan’ı yuhalattı.

ÖLMÜŞTÜR GEÇMİŞTİR

Yer: AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Tarih: 23 Mayıs 2014

Erdoğan: “Daha dün yine olaylar oldu. Neymiş Berkin Elvan’ı anmak için törenler düzenleyeceklermiş. Her ölüm hadisesinde bir tören mi düzenleyeceğiz. Ölmüştür geçmiştir"

BERKİN ELVAN TERÖRİSTLERİN MAŞASIYDI

Yer: II. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

Tarih: 22 Ekim 2014

Erdoğan: "Geçen yıl Gezi olayları sırasında yaralanan ve sonrasında maalesef hayatını kaybeden bir çocuğun üzülerek ifade ediyorum, ölü bedeni üzerinden her türlü aşağılık saldırıya maruz kaldık. Bir çocuğun talihsiz ölümünü reklam aracı yapacak kadar, muhalefet aracı yapacak kadar, istismar vasıtası yapacak kadar alçaldılar. İstanbul'da talihsizce ölen çocuk için sahte, yalan ifadelerle 'ekmek almaya gidiyordu', halbuki hiç alakası yok. Maalesef terör örgütünün maşası olmuş durumdaydı. Bu tür hikayeler tasarladılar"

‘EKMEK ALMAYA GİTTİ DİYORLAR, YALAN’

Yer: Bezmialem Üniversitesi Açılışı

Tarih: 3 Kasım 2014

Erdoğan: “Gezi’de hayatını kaybeden bir çocuğu günlerce malzeme yaptılar reklam için. ‘Ekmek almaya gitti’ diyorlar... yalan. Çocuğu teröre ittiler, gaz atarken fotoğrafları var. Diyarbakır’da Yasin Börü için seslerini çıkarmadılar. Yasin Börü ve arkadaşlarını görmezden geldiler”

EKMEK ALMAYA GİTTİĞİNE DAİR BELGE İSTEDİ

Yer: Slovenya, Slovakya ve Romanya seyahati sonrası uçakta yaptığı konuşma

Tarih: 3 Nisan 2015

Erdoğan: Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek “Berkin Elvan’ı ‘Bakkala ekmek almaya gidiyor’ diye tanımlayan sen değil miydin? Berkin Elvan’ın bakkala gittiğine dair belgen var mı”

"DÖVİZ KURU ETKİLENMEZ"

Yer: Kanal 24

Tarih: 11 Mart 2014

Erdoğan: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 24 tv'de katıldığı canlı yayında Berkin Elvan sorulunca Erdoğan soruya "Türkiye bunları aştı. Sabah bir etkilenme oldu ama sonra toparladı" diye yanıt verdi.

“TALİMATI BEN VERDİM”

Yer: Erzurum Milli İradeye Saygı Mitingi

Tarih: 23 Haziran 2013

Erdoğan: “Yurt dışından döndüm baktım hala ordalar. Tahammül sınırım aşıldı. İçişleri Bakanı’ma ‘24 saat içinde orayı temizleyeceksiniz’ dedim. ‘Ardından da parkı temizleyeceksiniz’ dedim. 'Polise talimatı kim verdi?’ diyorlar. Ben verdim, evet ben verdim”