Ürdün Veliaht Prensi Hamza bin Hüseyin, dün gönderdiği görüntülü mesajda ‘kralın emirlerine itaat etmeyeceğini’ söylemesinin ardından bugün geri adım atarak krala ‘bağlılık sözü’ verdiğini duyurdu.

Ürdün Prensi geri adım attı, krala bağlılık sözü verdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ürdün Veliaht Prensi Hamza bin Hüseyin, dün görüntülü bir mesajla kralın dışarıyla iletişim kurmama emirlerine uymayacağını deklare etmesinin ardından bugün yeni bir açıklama yayımlayarak ‘krala ve anayasaya bağlılık sözü’ verdiğini duyurdu.

Kralın amcası Prens Hassan’ın arabuluculuk etmesiyle çözülen taht krizi günlerdir ülkede kaosa yol açıyordu.

Bütün komplo iddialarını reddettiğini söyleyen Veliaht Prens, Pazartesi günü saray aracılığıyla imzalı bir mektup yayımladı. Yayımlanan mektupta Prens Hamza, Kendimi kralın ellerine bırakıyorum. Sevgili Ürdün Haşimi Krallığı'nın anayasasına bağlı kalacağım" dedi.

Profesyonel bir arabulucu ve ailenin bir arkadaşı olan Malik Dahlan, arabuluculuğun ‘başarılı’ olduğunu ve ‘kısa süre içinde’ bir çözüm beklediğini söyleyerek ayrı bir açıklama yaptı.

Prens Hamza, üvey kardeşi Kral Abdullah'ın yerine 2004 yılında veliaht prens olarak görevden alınana kadar Ürdün'ün devlet başkanı olarak ilk sırada yer alıyordu. Daha sonra tahta geçen Kral Abdullah, onun yerine oğlunu mirasçı ilan etti.

Veliaht Prens Hamza ile Kral Abdullah arasında bir süredir çatışma ve gerginlik olduğu biliniyordu.

NE OLMUŞTU?

Ürdün’de, eski veliaht prens olan Kral II. Abdullah’ın üvey kardeşi Prens Hamza bin Hüseyin ile birlikte 20 kişinin “Ülkenin istikrarına tehdit olduğu gerekçesiyle” gözaltına alındığı iddiaları gündeme düşmüş ve ülkenin resmi haber ajansı Petra, olayı ‘devam eden güvenlik soruşturması’ diye nitelendirmişti.

Bunun üstüne Washington Post gazetesi ise bir son dakika haberi ile prens ve yanındaki 20 kişinin gözaltında olduğunu duyurmuştu. Ülkenin resmi haber ajansı Petra da daha sonra prensin ev hapsinde tutulduğunu söylemişti.

Prens ise ev hapsinde olduğu ilk gün görüntülü bir mesaj yollayarak, kralın kendisine dışarıyla iletişim kurmama cezası verdiğini ve kendisinin bu emirlere asla itaat etmeyeceğini söylemişti.