Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Başkanı Mavi, Ulusal Çay Konseyi’nden ayrılma kararı aldıklarını açıkladı.

Üretici derneği Ulusal Çay Konseyi'nden ayrıldı

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi, içlerinde yer aldıkları Ulusal Çay Konseyi’nden, konseyin çay üreticisi ve tüketicisine bir faydası olmadığını düşündükleri için dernek olarak oy birliği ile ayrılma kararı aldıklarını duyurdu.

İçerisinde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO), Ziraat Odaları temsilcileri, ve Rize Ticaret Borsası’nın (RTB) ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra üreticileri temsilen ise Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) yer aldığı Ulusal Çay Konseyi’nde önceki gün gerçekleşen toplantının ardından ÇAYÜDAD konseyden ayrılma kararı aldıklarını duyurdu.

2008 yılından bu yana üyesi oldukları Ulusal Çay Konseyi’nden ayrıldıklarını ifade eden ÇAYÜDAD Başkanı Mavi "2020 tarihine kadar bizim seçme ve seçilme hakkımız vardı. 2020 yılında konseyin bir maddesindeki aidat borcu olanların seçme ve seçilme hakkı elimizden alındı. Pandemi de araya girince bizim Ulusal Çay Konseyi'ndeki sesimiz kesildi. Konseyin 4 yıl içerisinde çay üreticilerine, tüketicilerine hiçbir faydası olmadığını gördük. Artık Ulusal Çay Konseyi’nde çay üreticisini temsil eden kimse yoktur. Sanayiciler var Ziraat odaları var. Artık tamamen siyah plakalı temsilciler var. Beyaz plakalı eli nasırlı kimse yok. Çay kanunu Ulusal Çay konseyinde konuşulmaya devam ediyor. Biz bu konuda karamsarız. O yapının içinden üreticinin menfaatlerini, tüketicinin menfaatlerini ve kamu menfaatine bir karar çıkacağını düşünmüyoruz. Ulusal Çay Konseyinden ayrılmış bulunmaktayız" dedi.

AİDAT 5 BİN OLDU

Gecikmiş aidatları nedeniyle icraya verildiklerini, icranın kaldırılması ise ceplerinden borcun ödendiğini iddia eden Mavi "Bizim sesimiz iyice kısıldı. Seçme ve seçilme hakkımızın olmadığı en son yapılan kongrede üye aidatlarımızı 5 bin TL'ye çıkardılar. Oysa Ziraat odalarının aidatlarını bin 500 TL iken çay üreticilerinin aidatlarını 5 bin TL'ye çıkardılar. Bu demek oluyor ki artık çay üreticilerinin bu konseyde olmasına gerek yok" şeklinde konuştu.

İHA