CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım ürünü fiyatlarındaki istikrarsızlığın çiftçiyi alternatif ürünlere yönelttiğini söyledi. Çiftçi bir ektiğini bir daha ekmiyor, plansızlığın bedelini üretici ödüyor.

Üretici isyanda: Bir ekilen bir daha ekilmiyor

EKONOMİ SERVİSİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de Karatlı Kasabası ile Dikilitaş, Aşlama, İçmeli köylerini ziyaret etti. Burada açıklama yapan Gürer, fiyattaki istikrarsızlığın çiftçiyi alternatif ürüne yönelttiğine dikkat çekti. Tarımdaki plansızlığın üretici ve tüketiciyi vurduğuna ifade eden Gürer, “Çiftçi perişan, ithalatçı ile aracı zengin oluyor. Patates yıllarca depoda kaldı, geçen yıl tüketici pahalı patates aldı ama parayı üretici değil aracı kazandı. Çiftçi bölgede ekime uygun ürünleri denemeye başladı. Geçen yıl nohut ekti, para etmedi halen stokta nohut var. Bu kez fasulye ekimi bölgede yaygınlaştı, yaklaşık 96 bin dekar alanda fasulye ekimi yapıldı. Niğde’de 35 bin ton fasulye rekoltesi bekleniyor. Geçen yıla göre yüzde 21 artış var” dedi.

CHP'li milletvekili Gürer, tarımda iktidarın yanlış yolda olduğunu belirterek, “Üretici, çiftçi zorunlu olduğu için, yapacak başka bir işi bulunmadığı için ekim yapmaya devam ediyor. Her yıl bir ürün deniyorlar. Patates, nohut derken fasulye ekim alanları arttı ancak üretici fasulyede umduğunu bulamadı. Tohum, ilaç, gübre, mazot, elektrik giderleri arttı. Çiftçi, kendi işçiliğini katmadan, ürünün mevsim etkilerinden kurtulduğunu varsayarak ürün elde etse dahi geçen yıl ile aynı fiyata dahi ürünü satamıyor. Plansızlık üreticiyi vuruyor” dedi.

ÇİFTÇİ İTHALATLA TEHDİT EDİLİYOR

Ayrıca Gürer üretici için en önemli tehdidin ithal ürün olduğunu belirterek, “İthal ürünün, piyasa dengelemek için getirildiği ifade ediliyor. Gümrüksüz gelen ürünler, ülkemizde bir kaç kez el değiştirip, katlayan fiyatlarla pazara veriliyor. Böylece yabancı ülke çiftçisine sağlanan desteğin ötesinde ciddi bir vurgunda vuruluyor. Bazı ürünlerde olduğu gibi ithal ürün, yerli üründen daha yüksek fiyatla tüketiciye satılıyor. Tüketici korunmuyor. İthalatçı, aracı vurgun vuruyor. Yerli üretici toprağa verdiğini topraktan alsa da değer bulmadığı için kara kara düşünüyor. Başa baş noktasına gelince yine toprağı ekeceğim diye seviniyor” dedi.

TARIMDA PLANSIZLIK FİYATLARI DALGALANDIRIYOR

Bu esnada kameralara açıklama yapan çiftçilerden biri Gürer'in yanına gelerek vekile dert yandı ve şunları söyledi: “Geçen yılki fiyat beş lira idi. Girdi fiyatları iki kat arttı. Bu yıl tüccar bizden kilosu 5,70 TL den ürün alıyor, köyden şehre varıyorum, fasulyenin kilosu 12 lira ile 15 lira arasında satılıyor. Ürünümün rafta üç katı fiyatla satıldığını görünce içim yanıyor. Devlet bana destek vermesin, ürünümü değerine satacak yolu göstersin. Yıllarca patates ektim zarar ettim. Geçen yıl patates tüccara geçti, fiyat patladı. Bu kez fasulye ekelim dedik maliyetimizi bile karşılayamadık.