Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, 2O18 yılında 528 çiftçinin Oda üyeliğinden istifa ederek tarımdan koptuğunu, bu sayının her yıl artarak devam ettiğini söyledi

Üretici tarımsal üretimden kopuyor

Nevzat Çağlar Tüfekçi

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, 2O18 yılında 528 çiftçinin Oda üyeliğinden istifa ederek tarımdan koptuğunu, bu sayının her yıl artarak devam ettiğini söyledi. 1997 yılında 22 bin olan üye sayılarının 2018 sonunda 14.688'ye düştüğünü belirterek şöyle konuştu: “Tarımı bırakan çiftçi bir daha geri dönmüyor. Tarımdan kopuşun önüne geçilmesi için kırsaldaki çiftçiler desteklenmelidir."

Milas Ziraat Odası Başkanı Atıcı, 2019 yılını düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi ve üyelerine tarımsal danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydetti.

Geçtiğimiz sezon Milas olarak çok sayıda yangınla mücadele edildiğini söyleyen Atıcı, bu yangınlarda tarımsal alanların çok fazla zarar görmediğini, hasar gören alanların da hasar tespit çalışmasının yürütüldüğünü ifade etti.

Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığının birleşmesinin üreticiler açısından iyi olmadığını, bu durumun hizmetlerin verimini azalttığını ve kalitesini düşürdüğünü ifade ederek bu iki bakanlığın birbirinden ayrılmasının daha doğru olacağını dile getirdi.

Dünya üzerindeki gıdanın adaletli olarak paylaşılamadığını kaydeden Atıcı, kooperatifçiliği ‘kurtuluş’ olarak tanımladı. Kooperatifçiliğin mevzuat, eğitim ve finansman olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Tarımsal girdi fiyatlarının yüksek olduğunu, üreticinin tarlasında gübre kullanmadığını, bunun ürün verimi ve kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Atıcı; milli bütçenin yüzde 10'unun tarım için ayrılması gerektiğini, oysa bugün bu oranın yüzde yarım bile olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Kendi gıdasını üretemeyen bir ülkenin özgürlük ve bağımsızlığından söz edilemez!"

uretici-tarimsal-uretimden-kopuyor-667502-1.