Üretici tohum ekiyor borç biçiyor
Emek Servisi
Tarım üreticisi artan maliyetlerden dolayı kâra geçemediği gibi aksine borçlanıyor. Besiciler süt getirisinin yem masraflarını karşılamadığını belirtirken çiftçiler ise gübre ve enerji harcamalarının kazançlarından fazla olduğunu belirtiyor.
Niğde’de CHP Milletveki Ömer Fethi Gürer’in ziyaretinde konuşan besiciler borçlarının arttığını söyledi. Besici Hacı Hüseyin Doygun, maliyetlerin artması nedeniyle damızlık hayvanların bile kesime gönderildiğini söyledi. Doygun, “Ben aynı zamanda çiftçilik yaptığım için yoncayı kendim üretiyorum, buna rağmen yem konusunda büyük sıkıntı yaşıyorum. Geçen yıl 3 bin 600 lira olan gübre bugün 13 bin lirayı geçti. Bu sistemle hayvancılık yapmamız çok zor” dedi.
Doygun, “Geçen sene 95 liraya aldığımız yem, bugün 280-330 lira arasındaki fiyatlarla satılıyor. Geçen yıl 800 lira olan samanın tonu 2 bin, küspe 800 lirayı geçti. Girdi maliyetleri çok yükseldi” ifadelerini kullandı.
PANCAR 410 KÜSPESİ 840 LİRA
Şeker fabrikasına geçen yıl tonu 410 liradan şeker pancarı verdiklerini anlatan Doygun, aynı fabrikadan hayvan yemi olarak geri satın aldıkları şeker pancarı küspesine ise 850 lira ödediklerine dikkat çekti. Bu maliyet artışlarıyla hayvancılık yapmanın mümkün görünmediğine işaret eden Doygun, bankalara 400 bin TL borcunun olduğunu, hayvanları sattığında elde ettiği parayla banka borçlarını ödeyip ödemeyeceği konusunda kuşku duyduğunu kaydetti.
Küçükbaşlarda damızlık hayvanların, büyük başlarda ise gebe süt ineklerinin bile artık bakımları yapılamadığı için kesime gönderildiğini anlatan Doygun, “Maliyet artışlarından şikayetçiyiz” diye dert yandı.
CHP’li Gürer de küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin çok büyük bir çıkmazın içine girdiklerini, damızlık hayvanların ve süt ineklerinin bile bakımları yapılamadığı için artık kesime gönderildiğini ifade etti. Gürer, sektördeki bu olumsuz tablonun ileride ülkede hem süt hem de et ürünleri açısından ciddi bir problem yaşanmasına neden olabilecek boyutlara geldiğine işaret etti.
Süt fiyatında yeni düzenlemeye gidildiğini anımsatan Gürer, “1 lira süt desteği kısa sürede 20 kuruşa çekildi. Süt fiyatında artış 15 Mayıs’ta geçerli ancak Anadolu’da küçük aile tipi işletmeler süt toplayıcılarına ürün veriyor. 5 lira 70 kuruş daha uygulanmadan 7 lira 50 kuruş fiyat yükseldi ancak 5 lira 70 kuruş iken 1 lira destek vardı o geriye çekildi. Kırsal daha düşük fiyatla süt sattığı için sorunları da artıyor” diye konuştu. Gürer, yetkililerin hayvancılık sektörünün sorunlarını yerinde tespit edip çözüm yollarının bulunmasına yönelik çalışma yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.
MALİYETLERDE YÜZDE 84'LÜK ARTIŞ
Tarım ürünleri üretici fiyatlarında artış devam ediyor. TÜİK’in tarım üreticisinin maliyetine yönelik açıkladığı son enflasyon verilerine göre mart ayında yıllık enflasyon yüzde 84,11 arttı. TÜİK verilerine göre; Tarım-ÜFE, martta bir önceki aya göre yüzde 12,02, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 46,31 arttı. Çiftçinin en büyük maliyet kalemlerinden olan gübrede fiyatlar 1 yılda yüzde 500 arttı.
ÇİFTÇİ 1 YILDA 35 MİLYAR LİRA BORÇLANDI
Öte yandan çiftçiler son 1 yılda bankalara 35 milyar lira borçlandı. Çiftçinin sadece bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçları 172 milyar lira.
Türkiye gıda enflasyonunda ise Avrupa birincisi. Gıda enflasyonu TÜİK’e göre nisan ayında yıllık yüzde 90’a yükseldi.