Süs bitkilerinin üretim merkezi Ödemiş’te 16.’sı düzenlenen Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi törenle kapılarını açtı.

Üretici ve tüketici Ödemiş’te buluşuyor

BİRGÜN EGE

Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Süs-Bir işbirliğiyle bir yıllık aranın ardından düzenlenen sergi iklim krizine karşı daha fazla yeşil dokuyu ve doğanın tüm renklerini ziyaretçilerine sunuyor. Üretici ve tüketicinin buluşmasına ev sahipliği yapıyor.

CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı, Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal yaptığı konuşmada toprak ve su kaynaklarının önemine vurgu yaparak, “Dünyayı açlık yeniden terbiye ediyor. Toprak yoksa hayat yok demeyi becerebilmeliyiz. Devasa ülkeler ekmek peşindeyse eğer, yani paran da olsa aç kalma tehlikesi ile karşı karşıyaysan bu topraklara sahip çıkmalıyız. Bunların hepsi bir bütün. Bu nedenle Ödemişli süs bitkisi üreticilerinin düzenlediği bu sergi de bunun bir parçası ve çok önemli” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, Ödemiş’te üretici ile tüketicinin buluştuğunu belirterek, “Bu sergi Ödemiş ve Küçük Menderes havzası başta olmak üzere sektörü bir araya getiren önemli bir buluşma. Küçük Menderes havzası yurdun en önemli tarımsal üretim merkezlerinin başında geliyor. Her yükseklik ve vadide birbirinden çok farklı bitkiler yetişebiliyor. Küçük Menderes havzası sıcak iklim ve soğuk iklim bitkilerini bir arada yetiştirebilen çok özel bir bölge” dedi.

“ÜRETİCİ DOĞDUĞU YERDE DOYMALI”

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Ödemiş kooperatifçiliğin, tarımın ve hayvancılığın beşiği. Biz bu yolda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in destekleriyle ilerliyoruz. Güneş, hava ve toprak birleşimiyle dünyanın en güzel ovasında en güzel ürünler için bir aradayız. Biz de küçük üreticimizin desteklenmesi, onların adeta küçük toprak reformlarıyla beslenmesi için kendi fidanlığımızı kurduk. Tunç Soyer Başkanımızın çok güzel bir sözü var; ‘Üretici doğduğu yerde doymalı’ Biz bu felsefeyi hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Birlikte başaracağız. Süs bitkilerinin bu güzel buluşmasında bir arada olmak dileğiyle. Sergide emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, üretici ile tüketicinin buluştuğu serginin özveriyle sürdürüldüğünü belirterek, süs bitkileri sektörünün taleplerini dile getirdi. Dündar, geçtiğimiz yıl pandemi döneminde getirilen KDV indiriminin 30 Eylül’de son bulduğunu hatırlatarak, süs bitkilerinde %18 olan KDV oranının düşürülmesi gerektiğini belirtti. Avrupa ülkelerinden örnekler veren Dündar, %8’den yeniden %18’e yükselen KDV oranının bu zorlu ekonomik koşullarda üreticiye daha da fazla yük getirdiğini vurguladı.