Üreticinin eli gübreye gitmiyor

EKONOMİ SERVİSİ

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış çiftçinin ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Gübre fiyatlarında bir önceki aya göre gerileme yaşansa da geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan fiyat artışları çok ciddi boyutta.


Fiyatlardaki aylık düşüş üreticiyi kesmedi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı değerlendirmede üreticilerin tarımsal girdilerle ilgili sıkıntıların devam ettiğini belirtti:

“Gübre fiyatları çeşitlerine göre bir önceki aya göre yüzde 8-9 gerilese de geçen yılın Ocak ayına göre son bir yılda, amonyum sülfat gübresi yüzde 508, üre gübresi yüzde 314, CAN gübresi yüzde 300, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 246 ve DAP gübresi yüzde 245 oranında arttı. Gübre fiyatlarındaki son bir yıldaki artışlar oldukça yüksek seviyededir. Son bir ayda gübre fiyatlarında görülen düşüş üreticilerimiz için yeterli değildir.”

Üreticilerin şubatta tarlada bulunan kışlık ürünlere üst gübreleme işlemi yapmaya başladığını hatırlatan Bayraktar, "Sonbaharda gübre fiyatlarının aşırı yüksekliği nedeniyle yetersiz gübre kullanan ve hatta hiç kullanamayan üreticilerimiz bu dönemde de fiyatların yüksek seyretmesi nedeniyle yeterli ölçüde gübre kullanamayacak. İlkbaharla birlikte yazlık ekim yapacak olan üreticilerimiz de yüksek fiyatlardan olumsuz yönde etkilenecektir" ifadelerini kullandı.
"Üreticilerimizin önümüzdeki aylarda yeterli gübre kullanabilmeleri için gübre fiyatları bir an önce makul seviyelere çekilmeli" diyen Bayraktar, verilen desteklerin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Mazot fiyatı yüzde 111 zamlandı

Mazot fiyatlarına son bir yılda ciddi artışlar yapıldığını hatırlatan Bayraktar, “Tarımsal üretimin olmazsa olmazı mazot kullanımı da üreticilerimizin diğer bir önemli sorunudur" diyerek mazot kullanımının önemine deyindi.

Mazot fiyatı son bir yılda yüzde 111 oranında arttığına dikkat çeken Bayraktar, açıklamasında "Üreticilerimize verilen mazot desteği bu artış karşısında yetersiz kaldı. Mazot destekleri yapılan bu artış oranı kadar bir oranda artışla revize edilerek çiftçilerimize biran önce verilmelidir. Çünkü üreticilerimiz Şubat ayıyla birlikte yoğun bir mazot kullanımına ihtiyaç duyacaklardır” ifadelerine yer verdi.