Fındık üreticisinin sorunlarına ilişkin araştırma önergesini iktidar koltukları reddetti. CHP’li Adıgüzel “O eller üretici için değil Ferrero için kalkmıştır” dedi

Üreticinin sorunları araştırılmayacak: O eller Ferrero için kalktı

CHP’nin fındık üreticisinin sorunlarına ilişkin araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel TBMM’de verdiği ve Cumhur İttifakı oyları ile reddedilen fındık üreticisinin sorunları ile ilgili araştırma önergesi için “Kimler üreticinin yanında kimler değil görmüş olduk. İktidar milletvekillerinin elleri maalesef üretici için değil Ferrero için kalkmıştır” şeklinde konuştu. 500 bin ailenin geçim kaynağının fındık olduğunun vurgulandığı konuşmada Adıgüzel, “fındık geçtiğimiz ay 26 TL iken ve bugünlerde taban fiyat beklenirken birdenbire bazı kirli eller devreye girdi ve 26 liradan 19 liraya düşürüldü hem de Toprak Mahsulleri Ofisi elindeki 20 bin ton fındığı piyasaya 24 TL’den satışa sunmuşken ve buna 400 bin ton için alıcı talip olmuşken. Yani 24 liradan 400 bin ton alıcı var fakat günler içerisinde o 24 TL’den 19 liraya iniyor” dedi.

SOL PARTİ’DEN FİSKOBİRLİK ELEŞTİRİSİ

Sol Parti Ordu İl Başkanı Resul Şahin de yayımladığı açıklamayla FİSKOBİRLİK’i eleştirdi. Açıklamada fındık üreticisinin bu hale gelmesindeki sorumlunun 2000’li yıllardan itibaren IMF politikalarına uyum sağlayan FİSKOBİRLİK olduğu vurgulandı. Şahin, üreticiler lehine piyasayı düzenleyen ürün alım garantisi verilen yapının ortadan kaldırılmasıyla çiftçilerin uluslararası gıda tekellerinin insafına bırakıldığını ifade etti.

FERRERO KİMDİR?

İçinde Nutella’nın da bulunduğu pek çok ürünü de üreten İtalyan gıda şirketi. Şirket, dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştiren Türkiye’den büyük ölçüde fındık alıyor ve işleyip satıyor.