Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) yılın 11 ayını kapsayan üretim, ihracat ve pazar verilerini açıkladı. Açıklanan son verilere göre, toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 azalarak 1 milyon 325 bin 490 adet, otomobil üretimi yüzde 6 azalarak 887 bin 651 adet olarak gerçekleşti

Üretim yüzde 7, ihracat yüzde 6 azaldı

Ersoy Yaşar

Yılın 11 ayında toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29, baz etkisi dikkate alındığında 2017’ye göre yüzde 53 azalarak 399 bin 77 adet oldu.

Ocak-Kasım döneminde toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 6, otomobil ihracatı da yüzde 7 oranında azaldı. 2019’un 11 ayı sonunda Türkiye’den ihraç edilen araç sayısı 1 milyon 146 bin 238 adet olurken, otomobil ihracatı ise 756 bin 807 adet olarak kayıtlara geçti.

OSD verilerine göre ticari araç grubunda toplam üretim Ocak-Kasım’da yüzde 9 daralma kaydetti ve toplam ticari araç üretimi 437 bin 839 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde, hafif ticari araç grubu üretimi yüzde 9, ağır ticari araç grubu üretimi ise yüzde 18 seviyesinde azaldı.

Aynı dönemde ticari araç toplam pazarı ile hafif ticari araç pazarı yüzde 39, ağır ticari araç pazarı ise yüzde 43 azaldı. Baz etkisi dikkate alındığında hafif ticari araç pazarı 2017’ye göre yüzde 63, 2015 yılından bu yana önemli kayıplar yaşayan ağır ticari araç pazarı ise 2015’e göre yüzde 75 daraldı. Traktör pazarı yılın ilk 10 ayında 2018’e kıyasla yüzde 52, baz etkisi dikkate alındığında 2017’ye kıyasla ise yüzde 66 daraldı.

28,6 milyar dolarlık ihracat

Ocak-Kasım döneminde ihracat, adet bazında yüzde 6 oranında azalırken, otomobil ihracatı da yüzde 7 oranında azaldı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 1 milyon 146 bin 238 adet olurken, otomobil ihracatı 756 bin 807 adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde, toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 4 azalırken, avro bazında yüzde 2 arttı. 11 aylık dönemde toplam otomotiv ihracatı 28,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 6 azalarak 10,7 milyar dolar seviyesinde kaldı. Euro bazında otomobil ihracatı ise bir önceki seneye benzer seviyede, 9,6 milyar avro oldu.

***

uretim-yuzde-7-ihracat-yuzde-6-azaldi-667897-1.

Artırılmış gerçeklik maliyeti azaltacak

Hyundai ve Kia, markaların küresel tasarım merkezinde yeni bir sanal gerçeklik (VR) tasarım değerlendirme sistemi başlattığını duyurdular. Güney Kore’deki Namyang Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde tanıtılan yeni sistem, VR teknolojisi ile araç geliştirme süreçlerinin geliştirilmesi için kullanılacak.

Teknoloji, tasarım ve mühendis ekiplerinin araçların tasarım kalite değerlendirmeleri ve geliştirme süreçlerinde farklı uygulamalar kullanan şirketler, Mart 2019’da Namyang Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ne 12,8 milyon dolar geliştirme yatırımı yapacaklarını duyurmuşlardı. Ar-Ge ve üretim öncesi aşamalardaki sanal geliştirme süreçlerinin tamamen uygulanmasıyla Hyundai ve Kia, araç geliştirme sürelerinde yüzde 20, yıllık geliştirme maliyetlerinde ise yüzde 15 oranında azalma öngörüyor.

Kullanılacak teknolojinin geliştirme maliyetlerini azaltmanın yanı sıra söz konusu sanal teknolojilerin kârlılığı artırması ve şirketler için sürekli Ar-Ge yatırımı döngüsünü tetiklemesi de amaçlanıyor.

***

uretim-yuzde-7-ihracat-yuzde-6-azaldi-667898-1.

Otomotivdeki değişim sürüyor

Otomotiv ekipman üreticileri, dizel iş kolunun üretim performansındaki azalmayı ve endüstrinin elektrikli araç üretimine geçişini gözeterek güncel çözümlere yöneliyor.

Orijinal ekipman üreticileri için çözümler üreten Delphi Technologies şirketi de küresel emisyon standartlarını karşılamak ve dizel yerine daha fazla benzinli bileşen üretimi için kapasite artırımına gittiğini duyurdu. Şirket, dünyanın farklı bölgelerindeki tesislerini ihtiyaçlar doğrultusunda sistematik olarak yenileyecek. Çalışan eğitimleriyle de bu gelişimi desteklenecek.

Değişim kapsamında, 2018 ve 2019’da 500 milyon dolardan fazla yatırımda bulunan şirket; Çin’in Suzhou kentinde yeni bir hizmet binası inşa ediyor. Meksika, Reynosa’da bulunan tesis yenilenirken Polonya, Blonie’deki elektronik kontrol üniteleri üreten tesiste ise ek yatırımlar gerçekleştiriyor. Şirketin en büyük 5 fabrikası içerisinde yer alan İzmir’deki üretim tesislerinde bulunan Ar-Ge merkezi de küresel ‘Teknoloji Uygulama Merkezleri’nden biri olarak işlevini sürdürecek.

***

uretim-yuzde-7-ihracat-yuzde-6-azaldi-667899-1.

Üretimde yeşil enerji sistemi

Mitsubishi şirketleri, Mitsubishi Outlander PHEV’in de üretildiği ana elektrikli araç üretim tesislerinden biri olan Okazaki fabrikasında yeşil enerji kullanacağını açıkladı.

Yenilenebilir enerji kullanımıyla karbon emisyonları azaltılacak ve kullanılmış otomobil bataryaları geri dönüştürülerek bir batarya depolama sistemi kurulacak.

2020’de başlayacak dönüşüm ekseninde, başlangıç kapasitesi aşamalı olarak artırılacak. Böylece elektrikli otomobilllerin üretiminde şirketin sürdürülebilir yaklaşımına da katkıda bulunulacak.

Çatı ve depolama sistemi ile karbon emisyonları yılda 1.600 ton azalacak ve üretim tesisindeki yüksek güç tüketim talebini dengeleyecek. Fabrika, depolama kapasitesi ile olası bir elektrik kesintisi ve doğal afet durumunda Okazaki şehrine de enerji sağlayabilecek.

***

uretim-yuzde-7-ihracat-yuzde-6-azaldi-667903-1.

Honda CEO’su: Elektrikli araçlar ana akım olmayacak

Japon otomobil üreticisi Honda’nın CEO’su Takahiro Hachigo, elektrikli araçlara olan talepte dramatik bir artış olacağına inanmadığını söyledi ve hibrit otomobillere vurgu yaptı.

Hibrit araçların kritik bir rol oynadığına inandığını söyleyen Hachigo, önceliğin tek başına elektrikli otomobil değil, yakıt verimliliğini artırmak olduğunu savundu. Hibrit araçların ise çevre ile ilgili farklı düzenlemelere uymanın bir yolu olduğuna inandıklarını söyledi.

Honda’nın, 2020’de Avrupa pazarına vereceğini duyurduğu elektrikli kompakt model Honda e, yeni nesil bir elektrikli otomobil olmasına karşın düşük menzili (180 km) ile eleştiriliyordu. Honda ise Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2020’de akıllı direksiyon, teslimat robotları ve küçük bataryalar ile çalışan mobilite bileşenlerini tanıtacağını duyurmuştu. Şirket, ABD merkezli Cruise Automation ile sürücü destek sistemleri geliştirmeye de devam ediyor.