Kamu bankaları piyasaya kredi pompalıyor. Merkez Bankası’nın verilerine göre 28 Aralık’tan 12 Nisan’a dek, toplam kredi hacmi 122 milyar lira arttı. Bu tutarın 98 milyar lirası kamu bankalarına aitken, piyasaya bu kadar kredi dağıtılmasına rağmen büyümede negatif seyirin değişmemesi dikkat çekiyor. Uzmanlar kredilerin, batık kredileri yüzdürmek için kullandırıldığı iddiasında birleşirken, Berat Albayrak uzmanların şüphelerini arttıran […]

Üretimi azalan piyasanın kredi hacmi artıyor

Kamu bankaları piyasaya kredi pompalıyor. Merkez Bankası’nın verilerine göre 28 Aralık’tan 12 Nisan’a dek, toplam kredi hacmi 122 milyar lira arttı. Bu tutarın 98 milyar lirası kamu bankalarına aitken, piyasaya bu kadar kredi dağıtılmasına rağmen büyümede negatif seyirin değişmemesi dikkat çekiyor.

Uzmanlar kredilerin, batık kredileri yüzdürmek için kullandırıldığı iddiasında birleşirken, Berat Albayrak uzmanların şüphelerini arttıran bir açıklamaya imza attı. Bakan Albayrak, ekonomideki dengelenme sürecine ilişkin Twitter’dan açıklamada bulundu.

Bakan Albayrak attığı tweette şunları söyledi: “Dengelenme sürecinin etkisi ve bankalarımızın aldığı sorumluluk ile konkordatoları gündemimizden çıkarıyoruz. Başvurular bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 3’te 2 oranında düştü. 8 milyar liralık kredi ve 787 firma konkordatodan çıktı.”

Öte yandan artan kredi hacmine rağmen büyüme göstergelerinin toparlanmaması dağıtılan kredilerin başkaca borçları ödemek için mi kullanıldığı şüphelerini arttırıyor. 2019’un ilk çeyreğinde büyümedeki öncü göstergeler resesyonun devam ettiğini gösteriyor. O halde kullanılan 122 milyar lira nereye harcandı? işte ilk çeyrekteki büyüme göstergeleri;

İlk 3 ayda kullandırılan kredilerin nereye harcandığı soru işaretini korurken, TÜİK dün sektörel güvene ilişkin verileri değerlendirdi. TÜİK’e göre inşaat ve perakende sektöründe güven azalırken, hizmetlerde artış gösterdi. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 54,1 iken, Nisan ayında yüzde 0,3 oranında azalarak 53,9 oldu. Hizmet sektörü güven endeksi Mart ayında 81,6 iken, Nisan ayında yüzde 1,9 oranında artarak 83,1 olurken, perakende sektöründeki güven ise Nisan ayında yüzde 0,1 oranında azalarak 90,6 oldu.

***

Beyaz eşyada düşüş devam ediyor

Beyaz eşyada ilk çeyrek iç satışları yüzde 7 düşüşle 1.36 milyon adet oldu. Beyaz eşya satışlarındaki düşüş Mart ayında da sürerken; iç satışlar yüzde 1, ihracat ise yüzde 6 geriledi. Yılın ilk çeyreğindeki daralma %7 oranında gerçekleşmiş oldu. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre; buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört ana ürün grubunda iç satışlar Mart ayında yüzde 1 düşüşle 552 bin 657 adet oldu. İç satışlar Ocak ayında yüzde 9, Şubat ayında ise yüzde 12 gerilemişti. Buna göre Ocak-Mart döneminde iç satışlar yüzde 7 düşüşle 1.36 milyon adet olarak gerçekleşti. Beyaz eşya ihracatı ise Mart ayında yüzde 6 düşüşle 1.49 milyon adet, Ocak-Mart döneminde de yüzde 3 düşüşle 4.17 milyon adet oldu.

***

GÜVEN ENDEKSİ NEDİR

Güven endeksleri 0-200 puan arasında değer alırken, 100’un altı güvenin negatif, üstü ise güvenin pozitif olduğunu göstermektedir. TÜİK tarafından açıklanan güven endeksleri sektörün içinden firmalara TÜİK’in yönelttiği anketler üzerinden hesaplanmaktadır.