Marmaris Belediyesi, üretime ve ekolojiye dayalı kent kimliği geliştirme projesine yönelik ilk adımı EcoFest Marmaris ile attı

Üretimi ve ekolojiyi düşünen kent: Marmaris

BERKAY SAĞOL

Muğla Marmaris Belediyesi’nin üretime ve ekolojiye dayalı kent kimliği geliştirme projesinin farkındalık yaratmaya yönelik uluslararası ekoloji festivali EcoFest Marmaris, 11 Ekim Cuma günü Atatürk Meydanı'ndan kortej yürüyüşü ile başladı. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çevrecilerin katıldığı yürüyüş, festivalin yapılacağı Burunucu Macera Parkı’nda sona erdi.

Atık veya organik malzemelerle yapılan anıtsal sanat eserlerinin sergilendiği Eco-Art sergisi, organik ve yenilenebilir enerji ürünlerinin sergilendiği atık paletlerden inşa edilmiş özel alanlar açılan festivalde TEMA, ÇEVKO, Tohum Derneği ve üretici kooperatifleri stant açtı.

‘ECOFEST YALNIZCA BİR FESTİVAL DEĞİL’

Atölye çalışmalarının devam ettiği festivalin Cumartesi günü ise Belediye Başkanı Mehmet Oktay, bazı etkinliklere katılarak açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Festivalin çok zengin bir içeriğe sahip olduğunu kaydeden Oktay, “Burada kentimize her yönüyle çok yakışan bir festivali; sahip olduğumuz doğal zenginlikleri ve değerleri yansıtan; onlara sahip çıkmakla kalmayıp değer katmayı hedefleyen uluslararası bir ekoloji festivalini hep birlikte hayata geçirmek üzere Marmaris halkı ve yabancı konuklarımızla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Her yıl çapını daha da genişleterek, etkinliklerini kentimizin farklı bölgelerine, mahallelerine yaygınlaştırmayı planladığımız EcoFest Marmaris, aslında yalnızca bir festival değil. Arkasında yatan çok daha kapsamlı, üretime ve ekolojiye dayalı bir kent vizyonunun vitrini niteliği taşıyor” diye konuştu.

'ÇEVRE KİRLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKİLİYOR'

Festivali BirGün'e değerlendiren Marmaris Belediye Başkanı Oktay, son yıllarda giderek artan çevre kirliliğini göstermek adına böyle bir organizasyon düzenlediklerini belirtti. Oktay, "Bu festivalle görüyoruz ki hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Diğer bölgelerden ve turistlerinde katılımı oldukça yüksek bu da bizi fazlasıyla memnun etti. Çeşitli başka projelerimiz ve etkinliklerimiz olacak. Bu yıl iklimle ilgili festivalini düzenledik. Önümüzdeki yıllarda daha geniş çaplı ve uluslararası ölçekli festivallerimiz olacak. Çok daha büyük ses getirecek fikirlerimiz var. Onun dışında burada yerel halk kendi ürettiği ürünleri festival alanında sergiliyor. Bununla beraber şunun da farkındayız ki insanlar bu festivalle beraber çevreye daha duyarlı bir hale geliyor" ifadelerini kullandı.

‘29 HAFTADIR GREV YAPIYORUM’

Dünyadaki gençlerin iklim krizine dikkat çekmek için başlattıkları #FridaysforFuture okul grevi protestolarının Türkiye ayağında eylemleri sürdüren 11 yaşındaki iklim aktivisti Deniz Küçükus da festivali BirGün'e değerlendirdi. 29 haftadır grev yaptığını söyleyen Küçükus, “Her Cuma günü İstanbul'da okula gitmeyerek sokakta grev yapıyorum. Marmaris'e Ecofest için geldim. 15 Mart’tan sonra okulda arkadaşlarımla birlikte farkındalık yaratmaya çalışıyorduk. Daha sonra Fridays For Future hareketi başlatan Greta'dan grevlere yazında devam etme çağrısı geldi. Grevlerime okulda devam edemeyeceğim için İstanbul'un farklı kalabalık bölgelerinde devam ettim. Sürekli gelip iklim kriziyle ilgili bana bir sürü insan soru sordu ve sohbet ettik. Burada insanlar iklim krizine oldukça duyarlı bir halde" şeklinde konuştu.