Toplantıya katılan 26. Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok’ta katılarak kadın arıcıların çokluğunu görmekten mutlu olduğunu belirtti

Urla Arıcılar Platformu üyeleri sezonu değerlendirdi

BİRGÜN İZMİR

Urla’da arıcılık yapanların oluşturduğu Urla Arıcılar Platformu üyeleri geçtiğimiz pazar günü Demircili yolunda biraya gelerek sezonu değerlenendiler.

Üç yıl önce Urla Halk Eğitim Merkezinde arıcılık kursuna katılarak teorik ve uygulamalı kursu başarıyla bitirip sertifikalarını alan arıcılar tarafından kurulan platform Urla’daki deneyimli arıcıların da katılımıyla genişleyerek Urla’da arıcılığın gelişimi ve verimi için çalışmalar yürütüyor.

Grup bir yandan arıcılık bilgilerini paylaşırken aynı zamanda arı kovanların bir kısmını gezginci olarak İzmir’deki daha verimli bal alanlarına taşıyor. Yapılan çalışmalar imece prensibiyle yürütülüyor, zamanı elverişli olanlar, araç - donanım olanağı bulunanlar değişik zamanlarda, arıların gerektirdiği farklı hizmetleri vererek Urla’da arıcılığın verimli şekilde sürdürülmesi adına katkı sunuyorlar. Avukat, pilot, mühendis, çiftçi, güvenlik görevlisi, ev hanımı, bankacı, emlak danışmanı gibi farklı mesleklerden olan arıcılar Urla’nın yerel ve köklü arıcılarıyla bir arada bulunarak onların büyük deneyiminden aldıkları katkıyı dayanışma ve emekle harmanlayarak gelişim ve yaygın üretimi teşvik ediyorlar.

Urla Arıcılar Platformunun öncülerinden Tayyar Öztürk, edinilen deneyimlerle bu yıl daha başarılı sezon geçirdiklerini, zararlılarla mücadelede endemik bitkileri kullanmanın yarar sağladığına verimin artığına dikkat çekti. Önümüzdeki yıl için çalışmaların devam edeceğini ortaklaşan emeğin herkesin yükünü hafifleteceğini vurguladı.

'ÜLKEDE TARIM VE HAYVANCILIĞIN CİDDİ BİR GERİLEME İÇİNDE'

Toplantıya katılan 26. Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok kadın arıcıların çokluğunu görmekten mutlu olduğunu vurgularken ülkede tarım ve hayvancılığın ciddi bir gerileme içinde olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Altıok, kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken şimdi tohumu, samanı, hayvan yemini bile ithal etmek zorunda kalan Türkiye’nin yeniden verimli topraklarını doğal ve sağlıklı gıda üretimi için kullanan, üretimin ülke ihtiyacına yettiği, ihracata öncülük edebildiği günlere dönmek için çiftçi ve üreticinin desteklendiği tarım politikalarına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Gelinen noktada tarımsal kalkınma ve sürdürülebilir verimlilik için yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü belirten Altıok, Urla Belediyesi tarafından 1-2-3 Kasım tarihlerinde düzenlenen Kırsalda Üretim ve İstihdam Temelli Kalkınma Çalıştayın’a katılarak yakından izlediğini ve bu ve benzer çalışmaları çok önemsediğini aktardı. Yerel ürün çeşitliliği, atalık tohum üretimi, verim, güvenilir üretim koşulları ve markalaşma gibi süreçlerin başarıyla uygulanması için üretici dayanışması, kooperatifleşme çalışmalarının teşvik ve desteğinin de önemine değinen Zeynep Altıok, arıcıların Urla’da başlattığı bu çalışmanın daha ileriye taşınmasının ve yaygınlaşmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

Altıok, Belediye başkanı Burak Oğuz’un yerelde tarımsal gelişim ve kalkınma için atılacak somut adımların bilimsel ve çoğulcu katılımla planlanması için böyle bir çalıştay kararı almasının yerel üreticiye de kulak veren yaklaşımının gelecekteki çalışmalar açısından da çok kıymetli olduğunu belirtti.

Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un Urla arıcılarına genel hizmet verecek bal sağım, stoklama, kovan ve arı peteği saklamak için soğuk ortamlı alan sağlama konusunda sıcak baktığının ifade edildiği kahvaltılı toplantıda, Urla Belediyesine diğer belediyelerin uygulamalarını ve kapsayan bir rapor hazırlanması, mümkünse bu rapora bir de proje eklenmesi konusunda da görüş birliğine varıldı.

urla-aricilar-platformu-uyeleri-sezonu-degerlendirdi-645826-1.

Trabzon’da üretilen balların analiz sonuçlarının üretim paketlerinde yer aldığını belirten arıcılar, Urla’da ve İzmir’de de aynı yöntemin uygulanabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e bilgi verilmesinin yararlı olacağını söylediler.

Değişik dönemlerde farklı alanlarda üretilen çam, kekik, hayıt gibi Urla’ya özgü balın markalaşması için girişimlerde bulunulması dileğinde bulunuldu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.