Urla’da Zeytinler ve Uzunkuyu köyleri arasında Güven Balık Üretim tarafından işletilen balık işleme tesisine ilave ‘Balık silajı ile balık yağı ve balık unu üretim tesisi’ projesi için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı mahkeme tarafından iptal edildi.

"Urla balık tesislerinin çöplüğü olmasın"

AYCAN KARADAĞ

İzmir’de Urla’nın Zeytinler ve Uzunkuyu köyleri arasında Güven Balık Üretim tarafından işletilen balık işleme tesisine ilave "Balık silajı, balık yağı ve balık unu üretim tesisi" kurulmak isteniyor. Faaliyette olan tesisin bölgeye verdiği zararlardan dolayı yurttaşlar, ilave tesisin kurulmaması için mücadele ediyor.

Yurttaşlar, ek tesis için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED Gerekli Değildir kararına karşı açtığı davayı kazandı. İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından bölgeye ve insan sağlığına vereceği zararlar dikkate alınarak ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı iptal edildi.

Mahkeme kararında, “Kurutulmuş kılçıkların, kafatasları ve balık atıklarının öğütme süreci sırasında oluşacak toz ve partiküllerin havada emisyonu insan solunumu için problemledir. İlerleyen dönemde burada çalışan işçilerde akciğer kanseri veya KOAH gibi bazı alerjik hastalıklara neden olacağı” belirtildi. Kararda, projenin zeytinlik alanlarına yakın olduğu vurgulanarak, “Kimyevi atık bırakan toz ve duman çıkaran yada sayılan olumsuz sonuçlara yol açma ihtimal bulunan tesislerin yapılmasının ve işletilmesinin önlemek olduğu görüldüğünden ÇED Gerekli Değildir kararında hukuka uyarlılık bulunmamaktadır” denildi.

Davanın avukatı Şehrazat Mercan ise, “Endüstriyel ve kirletici tesisler ile kalkınma hedefi yoktur. Bu nedenle, denizlerimizde orkinos ve balık çiftliklerine, kıyılarımızda ve karada bunların işleneceği ya da işlenmekte olduğu tesislere asla ÇED Gerekli Değildir, ÇED Olumlu veya plan izin onay işlemleri verilmemelidir. Umarım mevcut tesisi de oradan kaldırırız. Çünkü Urla böyle endüstriyel ve ağır kirletici tesisler ile değil, ekolojik varlıklarını koruyarak, tarım ve turizmle kalkınacak. Urla balık tesislerinin çöplüğü olmasın” dedi.