İzmir’de çıkan orman yangınları 3 günün sonunda söndürüldü. Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, Urla’nın nefes aldığı alanların tahrip olduğunu söyleyerek “Orada yaşayan kuşlar, böcekler, hayvanlar hepsi öldü” dedi.

Urla Belediye Başkanı Oğuz: Yangına karşı duyarlılık gerekli

BERKAY SAĞOL

İzmir’de çıkan orman yangınları 3 gün sonunda söndürüldü. Çıkan yangınlarda toplam 500 hektar alan etkilendi. Urla’da ise Demircili ve Yağcılar mahallerinde çıkan yangınlarda toplam 120 hektar orman arazisi yandı. Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, “Can kaybımız yok ancak denize kadar dayanan en güzel yerlerimiz yandı. Doğal yaşam tahrip oldu” dedi.

Şiddetli rüzgar ve arazi koşullarından dolayı yangına müdahale etmekte zorlandıklarını belirten Oğuz, “Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri olmak üzere Orman Bölge Müdürlüğü ve hızlı bir şekilde çevre belediyelerden gelen destekle karada hiçbir sorun ve ihmal yoktu. Herkes elindeki imkânlarla en iyisini yaptı. Fakat rüzgârın çok şiddetli olması, bölgedeki arazi koşulları ve yüksek çamlardan dolayı insan gücü çok yeterli olmadı. Söndürmek insan eliyle mümkün değil. Havadan müdahalenin daha fazla olması gerekirdi. İlk etapta helikopterler vardı onların katkısıyla yangın bir iki yerde bastırıldı ama devam etmesi gerekiyor müdahalenin. Hava kararmaya yakın helikopterler durdu. Ne yazık ki vatandaşların ormanın içine attığı çöpler ve plastiklerin yangını şiddetini artırdığını gördük” şeklinde konuştu.

DOĞAL YAŞAM ALANLARI TAHRİP OLDU

Oğuz, yangının çıktığı 120 hektarlık alanda doğal yaşam alanlarının çok büyük zarar gördüğünü kaydetti. Yangının denize kadar dayandığını belirten Oğuz, “Urla’nın Demircili dediğimiz orman köyümüz şu anda mahalle statüsünde olan köyümüz yangının içinde kaldı. Müdahalelerimizle köy hiç zarar görmedi. Sadece köyün tam ortasında kullanılmayan eski bir ev zarar gördü. Doğal yaşam tahrip oldu. Orada yaşayan, kuşlar, böcekler, hayvanlar hepsi telef oldu. Hatta ben gece ormana girdiğimde kaçan domuz ve tilki gördüm. Maalesef yaşam alanları tahrip oldu. Güneyde çok güzel koylarımız var. Demircili koyu, yıldız kamping denilen bir yer ve Menengeç koyuna kadar dayandı. Orada küçük bir ada var adaya sıçramadan durdu” ifadelerini kullandı.

YANAN ALAN TEKRAR AĞAÇLANDIRILACAK

İnsanların yangın çıktığında panik olmamasını ve asıl olarak yangının nasıl çıkmaması gerektiği konusunda duyarlı olması gerektiğini belirten Oğuz, “İlk andan itibaren şu dakikaya kadar sayısız telefon, mesaj aldık. Bize ‘katkı koymak, bağış yapmak, ağaç dikmek istiyoruz’ diye ulaşan sayısız insan oldu. Bu da vatandaşımızın çok duyarlı olduğunu gösteriyor. Aynı duyarlılığın yangının olmaması içinde gösterilmesini istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’de Meclis toplantısını yangın sahasında yapacak ve sonrasında ağaçlandırma için büyük bir kampanya başlatacak. Bu kampanyaya bizde Urla Belediyesi olarak sonuna kadar destek olacağız” diye konuştu.

ORMAN YANGINLARINI ÖNLEMEK İÇİN EĞİTİM VERECEĞİZ

Orman yangınlarıyla ilgili duyarlılığı artırmak istediklerini söyleyen Oğuz, “Duyarlılığı artırmak için bizimde bir projemiz var. Orman İzciliği başlatmak istiyoruz. Bu konuyla ilgili Ege Orman Vakfı’yla birlikte Orman İzciliği projesini başlatıp küçük yaştan itibaren çocuklarımızın ormanda nasıl davranması gerektiği, ne yapması gerektiğini öğrenmelerini istiyoruz” dedi.