CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, İzmir’in Urla ve Çeşme ilçelerinde acele kamulaştırma kararı alınan bölge ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu

Urla ve Çeşme'deki acele kamulaştırma kararı TBMM’de

BİRGÜN İZMİR

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, İzmir’in Urla ve Çeşme ilçelerinde acele kamulaştırma kararı alınan bölge ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin bugün TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi şu şekilde:

İzmir İli, Çeşme ve Urla ilçelerinde yer alan “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” kapsamındaki bazı taşınmazlar 24 Ocak 2020 tarih ve 2054 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 8’ inci maddesi uyarınca turizm yatırımlarına tahsisi amacıyla, tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’ inci maddesi gereğince karar verilmiştir.

  • Bahse konu olan bölgedeki Urla Zeytineli ve Çeşme Alaçatı’da bulunan 511 parselde neden acele kamulaştırma kararı alınmıştır?
  • Suudi Arabistan merkezli Albassam Group'un Urla ve Çeşme'deki "acil kamulaştırma" kararı alınan arazilerin yer aldığı bölgede "Yeni Çeşme" adıyla proje hazırlattığı doğru mudur? Bu proje kaç yılda tamamlanacaktır? Toplam maliyeti nedir?
  • Havalimanı, marinalar, oteller ve AVM projeleri ile birlikte çok sayıda lüks konut inşaatının da bulunduğu projede ayrıca Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında bir deniz kanalı planlandığı ve buradan gemilerin geçeceği doğru mudur? Böyle bir kanalın açılması halinde körfezdeki doğal denge bozulacak; rüzgar, deniz ve su akımları değişecektir. Sörf turizmi ciddi darbe alacaktır. Buna karşın hangi tedbirler alınacaktır?
  • Çeşme’deki su, Çeşme nüfusuna bile yetmezken ve hatta yazın su kıtlığı oluşurken projedeki golf sahaları için su nereden bulunacaktır? Halkın bu projeler yüzünden ciddi mağduriyet yaşamasını nasıl engelleyeceksiniz?
  • Projeyle Pelikan Kuşları Vadisinin yok olması söz konusu mudur?