Urla'nın Yağcılar ve Demircili mahallelerinde dün öğle saatlerinde çıkan ve nedeni henüz belli olmayan orman yangını sabaha karşı söndürüldü. İzmir'in Karabağlar ilçesinden Menderes ve Seferihisar ilçelerine sıçrayan orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor

Urla yangını söndürüldü, Menderes ve Seferihisar devam ediyor

BİRGÜN İZMİR

İzmir'in Karabağlar ilçesinden Menderes ve Seferihisar ilçelerine sıçrayan orman yangınını ise söndürme çalışmaları devam ediyor. Karabağlar ilçesi Tirazlı mevkiinde dün saat 13.00 sıralarında çıkan ve rüzgârın etkisiyle Menderes ve Seferihisar ilçelerine sıçrayan yangına müdahale çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 500 hektarın zarar gördüğü yangına 13 helikopter ile çeşitli bölgelerden arazözler, itfaiye ekipleri ve orman işçileri müdahale ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar'a sıçrayan yangında yaklaşık 500 hektarlık alanın zarar gördüğünü bildirdi. Pakdemirli, Karabağlar'dan başlayan yangının henüz kontrol altına alınmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yer yer tütmelerin dışında çok önemli yoğun yangın bölgeleri kalmadı. Yoğun yangın bölgesi Çamtepe, Efemçukuru ve Gödence köylerinin güneyinde. Ancak bu köyleri tehdit eden herhangi bir şey yok. Dün gece ihtiyaten boşalttığımız köyler vardı. Bunlar normale döndü, herhangi bir sıkıntı yok ama gece boyu elde ettiğimiz kazanımlarımızın gündüz rüzgârın artmasıyla kaybolma riski var, o yüzden ekiplerimiz sahada var güçleriyle çalışıyorlar. Tüm gayretleriyle çalışıyorlar."

urla-yangini-sonduruldu-menderes-ve-seferihisar-devam-ediyor-614067-1.

URLA YANGINI SÖNDÜRÜLDÜ

Urla'nın Yağcılar ve Demircili mahallelerinde dün öğle saatlerinde çıkan ve nedeni henüz belli olmayan orman yangını sabaha karşı söndürüldü. Sabah saatlerinde bölgeyi gezen Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, "Bu bölgelerin tekrar yeşillendirilmesi, ağaçlandırılması için çalışmalarımız olacak. Can kaybımızın olmadığını söyleyemem ağaçlar ve ormandaki hayvanlardan kaçamayanlar maalesef canlarından oldu" dedi.

Dün öğle saatlerinde yangının başladığını öğrendiğini ve kendisinin de tüm birimlerle yangın bölgesine gittiğini belirten Başkan Oğuz, sabaha karşı alevlerin kontrol altına alınıp yangının söndürüldüğünü kaydetti. İlk andan itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleriyle birlikte harekete geçtiklerini açıklayan Oğuz, "Çevre il ve ilçelerden gelen takviye ekiplerin yanı sıra 5 yangın söndürme helikopteri de yoğun şekilde çalıştı. Arazi şartlarının çok zor olması ve rüzgârın sert esmesi yangının kontrolünü güçlendirdi" diye konuştu.

Zor şartlara karşın özellikle havadan yapılan müdahalenin yangının genişlemesini önlediğini vurgulayan Oğuz, "Havanın kararmasıyla birlikte helikopterler gidince kara müdahalesi yoğunlaşarak sürdü. Ama birçok alan tahrip oldu. Özellikle belirtmek isterim ki, burası Urla’nın nefes aldığı alanlar. Bazı yerlerde maalesef yangın denize kadar indi. Bu şartlarda herkes canla başla çalıştı" ifadelerini kullandı.

urla-yangini-sonduruldu-menderes-ve-seferihisar-devam-ediyor-614068-1.

"TEKRAR AĞAÇLANDIRILACAK"

Bir günlük eğlence için ateş yakıp mangal yapmanın son derece kötü sonuçlara neden olduğunun altını çizen Oğuz konuşmasına şöyle devam etti: "Bu ormanlar 30 - 40 yılda yetişmiyor. Bugünden itibaren hızlı bir şekilde hasar tespit çalışması yapılacak. Daha sonra da bu bölgelerin tekrardan yeşillendirilmesi, ağaçlandırılması için çalışmalarımız olacak. Yine belirtmek isterim ki, kullanılmayan 2 ev yangında hasar gördü."

Vatandaşlardan bir can kaybı yaşanmadığını da açıklayan Oğuz, "Hiçbir vatandaşımızın canına bir şey olmadı ama ormanlarımızda yaşayan ve yangından kaçamayan onlarca, belki de yüzlerce hayvan telef oldu. Bizlere oksijen veren ağaçlarımız ise büyük zarar gördü. Bu kayıplar bizleri derinden üzdü. Ne yazık ki hayvanların doğal yaşam alanları bir kez daha insanlar tarafından tahrip edildi. İzmir’in diğer yerlerinde yangınların hala devam ettiğini öğrendim. Oradaki yangınlarından bir an önce sönmesi için elimizden gelen desteği veriyoruz. Umarız ki bunlar bir daha yaşanmaz" dedi.