İzmir 2. İdare Mahkemesi, Urla’da Zeytinler ve Uzunkuyu köyleri arasına Güven Balık Üretim ve Ticaret Limited Şirketi tarafından işletilen balık işleme tesisine ilave ‘Balık silajı ile balık yağı ve balık unu üretim tesisi’ için ÇED Gerekli Değildir kararının yürütmesinin durdurulması kararı verdi.

Urlalıların istemediği projeyi mahkeme durdurdu



AYCAN KARADAĞ

İzmir’de Urla’nın Zeytinler ve Uzunkuyu köyleri arasına Güven Balık Üretim ve Ticaret Limited Şirketi tarafından işletilen balık işleme tesisine ilave "Balık silajı, balık yağı ve balık unu üretim tesisi" için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir kararı verildi.

Bölge halkı ve Batı Urla Köyleri Çevre Koruma, Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği karara tepki göstererek dava açtı.

Açılan davada İzmir 2. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Böylece, 2009 yılında sadece iki parselde faaliyet yürütmesi onaylanan ve mevzi imar planına dayanarak çalıştırılmaya başlayan tesisin büyütülmesi planına ‘dur’ denilmiş oldu. Çevreye yaydığı kötü koku, sinek ve denize dökülen dereyi kirlettiği eleştirilerine hedef olan tesise ilişkin karar bölge halkı tarafından sevinç ile karşılandı.

Davanın avukatı Şehrazat Mercan, Urla’nın ve Yarımada’nın gelişimi, kırsal turizm ve tarıma bağlı olduğunu belirterek, “Endüstriyel ve kirletici tesisler ile kalkınma hedefi yoktur. Bu nedenle, denizlerimizde orkinos ve balık çiftliklerine, kıyılarımızda ve karada bunların işleneceği ya da işlenmekte olduğu tesislere asla ÇED Gerekli Değildir, ÇED Olumlu veya plan izin onay işlemleri verilmemelidir. Bu açıdan Zeytinler ve Uzunkuyu balık tesisine karşı davada alınan bilirkişi raporu ve yürütmenin durdurulması kararı değerli bir tespittir. Zeytinler ve Uzunkuyu; tarım arazilerinin, yerleşik alanın, yer altı sularının, derelerin, havasının özenle korunması gereken, son ve gerçek köylerimizdir. Buraları geliştirecek olan tarımdır. Tarım ürünlerinin değerlendirilmesine ve turizme yönelik tesislerdir” diye konuştu.