Uşak Sevgi Evi'nde gerçekleşen çocuk istismarı protesto edildi

Uşak'ta Nar Kadın Dayanışması, Uşak Velider ve Uşak Kadın Dayanışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Uşak Sevgi Evi'nde gerçekleşen çocuk istismarına ve çocuğa yönelik şiddete karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Uşak Sevgi Evleri'nde gerçekleşen çocuklara yönelik istismar ve şiddetin takipçisi olunacağı belirtilen açıklamada, "Çocuklarımızın geleceklerine, hayatlarına ve gülüşlerine sahip çıkacağız; çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz!" denildi.

Sevgi Evleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından “bakıma muhtaç ve kimsesiz çocukların aile ortamında yetişmesi” amacıyla kurulmuştu. Geçtiğimiz günlerde ise Uşak Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu’nda 2014 yılı ve öncesinde yurt görevlileri tarafından çocuklara yönelik olarak sistematik taciz, istismar ve eziyet iddialarına ilişkin 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 10 Nisan’da görülmüştü. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, 28 çocuğun maruz kaldığı demir askılarla dayak ve işkence, hakaret ile cinsel taciz Bakanlık müfettişlerinin raporları kaynak gösterilerek yer alıyor.


Özellikle çocuklara yönelik istismar ve şiddet olaylarının önüne geçilmesi için bağlı kanunlarda değişiklik yapılması istenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bir kez daha söylüyoruz ki Uşak Sevgi Evleri’nde gerçekleşen bu olayın takipçisi olacağız. Çocuklarımızın geleceklerine, hayatlarına ve gülüşlerine sahip çıkacağız; çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz!

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Dünyada çocuklara armağan edilmiş bu tek resmi bayram gününde bir kez daha çocuk istismarı gündemine ,çocukların haklarının yok sayılmasına karşı ses çıkartmak için bir aradayız

Çocuklara yönelik İstismar tasarısının konuyla ilgili kurumların görüşü alınmadan hazırlandığı ve bu tasarının koruyucu ve çözücü olmadığına dair kadın örgütlerinin, çocuk hakları savunucularının, hukukçuların tüm itirazlarına rağmen meclise sunulduğu bugünlerde Uşak’ta 2014 yılında ortaya çıkan çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet olayı yeniden kamuoyu gündeminde.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Uşak Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu’nda 2014 yılı ve öncesinde yurt görevlileri tarafından çocuklara yönelik olarak sistematik taciz, istismar ve eziyet iddialarına ilişkin davanın ilk duruşması 10 Nisan’da görüldü. Müfettiş raporlarına, çocuk ve çalışanların ifadelerine ve Uşak Barosu Kadın ve Çocuk hakları komisyonunun tüm taleplerine rağmen sanıkların hala tutuklanmadığı ve bir kısmının kamu görevlerine devam ettiği ve çocukların tarafı olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün duruşmaya dahi katılmadığı görülmüştür. Tüm bu şartlar altında Uşak kadın örgütleri, veli-der ve kamuoyu olarak bir kez daha beyan ediyoruz ki çocuklarımızın çıkaramadığı ses olacağız.

4 yıldır sonuç alınamayan ve faillerin çocuklardan çok korunduğu dava süreci göstermiştir ki mevcut iktidar tüm gerici kurumlarıyla çocuklarımızın yaşamlarına, geleceklerine ve gülüşlerine yönelik en büyük tehdittir. Çocuklarımız diyanetin, Ensar Vakfı gibi tarikat ve cemaat ağlarının eline teslim edilemez. Kamuoyu tepkisini azaltmaya yönelik, çocuk istismarını örtbas etmeye çalışan sözde yasalarla çocuklarımız değil ancak istismarcılar korunmaktadır.
Çocuk istismarını önlemek istiyorsanız, öncelikle Diyanet vb. kurumlardan; kız çocukları 9 erkek çocukları 12 yaşında evlenebilir fetvalarının yayınlanmasını durdurun.
Çocuk istismarını önlemek istiyorsanız, çocuk istismarının, kadın cinayetlerinin önünü açan gerici söylem ve fetvalara son verin!
Çocuk istismarını önlemek istiyorsanız, kamuoyunun bilgi alma ve denetleme hakkını gasp eden; çocukları değil istismarcıları koruyan yayın yasaklarına son verin!
Çocuk istismarını önlemek istiyorsanız, Ensar vakfı ve diğer cemaat yurtlarında gerçekleşen istismarın üstünü örtme çabalarınızdan vazgeçin. Tüm vakıf ve cemaatlerle imzaladığınız Milli Eğitim Bakanlığı protokollerini iptal edin.
Çocuk istismarını önlemek istiyorsanız, Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde bildirimi yapılmayan 115 gebe çocuk ile ilgili soruşturma izni vermeyen İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının politikalarını değiştirin!
Bir kez daha söylüyoruz ki Uşak Sevgi Evleri’nde gerçekleşen bu olayın takipçisi olacağız. Çocuklarımızın geleceklerine, hayatlarına ve gülüşlerine sahip çıkacağız; çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz!

Uşak Veli-der
Uşak Nar Kadın Dayanışması
Uşak Kadın Dayanışma"