Uşak ve Denizli’de bulunan Adıgüzel Barajı üzerine yardımcı kaynak yüzer güneş enerji santralı projesine Uşaklılar tepki gösterdi. Yapılan açıklamada suyun, doğanın ve toprakların katledilmesine izin verilmeyeceği vurgulandı.

Uşak’ta GES protestosu

BİRGÜN EGE

Uşak’ın Ulubey ilçesi ve Denizli’nin Güney ile Çal ilçeleri Adıgüzeller mevkiinde nesli tükenmekte olan sakarmeke kuşlarının yaşadığı ve tarım arazileri bulunan Adıgüzel Barajı üzerine yapılmak istenen yardımcı kaynak yüzer güneş enerji santralı (GES) ilavesini Uşaklılar protesto etti.

Uşak Ulubey Doğal Üretim Çevre ve Dayanışma Derneği (ÇEDAY), GES projesine karşı Uşak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Feridun Metin, “Bizler sularımıza sahip çıkmak için var gücümüzle çalıştıkça sularımız, doğamız yok edilmeye çalışılıyor. Şimdi de Adıgüzel Baraj suyunun üzerine yüzer GES yaparak Adıgüzel Barajı’nın suyunu ve o bölgeyi yok etmeye, katletmeye çalışıyorlar” dedi.

6 Şubat depremleri sürecinde yapılan toplantıya da değinen Metin, "On binlerce canımızı kaybettiğimiz, ülkeyi yasa boğan deprem felaketinin en ağır yaşandığı günlerde, deprem dayanışması için herkesin seferber olduğu koşullarda, sadece birkaç kişinin katılımı ile sinsice ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapılmış. Depreme odaklanan, dayanışma faaliyeti gösteren yurttaşların haberi olmamıştır. Depremi fırsata çevirmeye çalışan açgözlü, doğa katili, doğa sömürücüsü Aydem Şirketi ÇED almaya çalışmıştır" diye konuştu.

SUYUMUZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Metin, açıklamasında Uşak sanayisinin ve Uşak Belediyesi’nin arıtma yapılmadan deşarj ettiği Dokuzsele’den gelen kimyasal atığın, Ulubey derelerini ve Adıgüzel Baraj suyunu kirletmesine de değinerek şunları söyledi: “Bir de yüzer GES yapılarak tamamen yok edilmemesi, yaşanamayacak hale gelmemesi ve suyumuza sahip çıkmak için buradayız! Bizler omuz omuza verdiğimiz sürece bu doğa sömürüsü, bu doğa katliamını yaptırmayacağız. Nasıl ki Murat Dağı’nda Siyanürcülere karşı, Pınarbaşı’nda taş ocaklarına karşı, Comburt’ta nikel madenine karşı başardıysak Adıgüzel’de de suyumuzun, doğamızın, topraklarımızın katledilmesine izin vermeyeceğiz. Bu mücadeleyi hep beraber başaracağız.”