Yıllarca Uşak belediye binası olarak hizmet veren, sembol eserlerden eski belediye binasının yıkımına başlandı. Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, her yıkılan bina yerine yenisinin yapılması zorunluluğunun olmadığını söyledi.

Uşak’ta meydan yine halka kapalı
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

Uşak'ın il oluşunu sembolize eden yapılardan birisi olarak kabul edilen eski belediye binası yıkıldı. Yıkılan bina yerine, eski binanın olduğu alandan biraz daha geri çekilerek yerine 2 katlı, önden ve arkadan girişi olan yeni bir yapı yapılması tasarlanıyor.

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, “Mimarlar Odası olarak ilimizdeki tarihi ve doğal değerleri korumak bizim görevlerimizden biridir. Belediye binasının kasap hali olarak kullanılan vezneler bölümü, yıkılmış olsaydı o zaman tepkimizi ilk başta ortaya koyardık. Kent meydanının genişletilmesi ve Ulu Cami siluetine katkıda bulunması amaçladığı için mimarlar odası bu yıkım konusunda olumsuz görüş bildirmedi. Ancak gelinen noktada yayınlanan projelerde yıkılan binanın yerine yeniden bina yapmanın planlandığı açık şekilde görülüyor” dedi.

Samancı, “Yeniden bina yapılacak ise kent belleğinde yeri olan eski hizmet binası neden yıkılmıştır? İki katlı bina ihtiyaç ise eski binayı neden korumadınız? Kent siluetine katkı yapmak amacıyla yıktığınız binanın yerine yeniden bina yapınca kent siluetine zarar vermiş oluyorsunuz. Maalesef bu yapılmak istenen israftan, zaman kaybından kent belleğine zarar vermekten öteye geçmiyor. Ayrıca kentin yüzyıllardır dini merkezi olan bu alanda, yapılan düzenleme ile kent silueti düzenlenmesi amaçlanıyor ise, Ulu Cami çevresinde atıl vaziyette duran Kızılay kan toplama barakası, plastik çocuk bakım ünitesi kabini, taksi durak barakası, Ulu Cami duvarına adeta yapışık duran banka ATM’lerinin buradan temizlenmesi gerekiyor. Her yıkılan yere bir şey yapmak zorunda değiliz. Bazen az çoktur” diye konuştu.

Samancı şunları söyledi: “Önceden 4 katlı bina varmış, iki katlı bina yaparak ve 5 metre geriye çekerek kent siluetine katkı sağlanacağı iddia ediliyor. Biz insanlar kent siluetine insan göz seviyesi kabul edilerek bakarız, belki meydanın güneşlenmesi açısından 2 kata düşürmek doğru karar ancak yeniden bina yaparak meydanı kaplamanın hiçbir anlamı yok.”