İstanbul Üsküdar’daki Acıbadem mahallesinin sakinleri, mahallerinde açılacak cemaat yurdunu protesto etti. Acıbademliler, "Ne yeni bir Enes Kara intihar vakasına, ne yeni bir Aladağ yurt yangını vakasına, ne de yeni bir Ensar Vakfı istismarına tahammülümüz yok" açıklaması yaptı.

Üsküdar'da cemaat yurdu protestosu: "Tek bir gencin hayatının bitmesine tahammülümüz yok"

Acıbademliler, mahallelerinde açılacak cemaat yurdunu protesto etmek için bir araya geldi.

Mahalle sakinleri, ellerinde “Laik eğitime karşı olan cemaat yurdunu mahallemizde istemiyoruz”, “Tek bir gencin hayatının bitmesine tahammülümüz yok”, “Gericiliği ve faşizmi yeneceğiz”, “Laik, bilimsel eğitim istiyoruz” dövizleri taşıdı.

"Daha Enes Kara’nın kırkı çıkmadı. Yeni bir cemaat yurdu açılmasına yetkililer nasıl izin veriyor, biz anlamakta gerçekten zorlanıyoruz" diyen bir mahalle sakini, şöyle konuştu:

“Buradaki, arkamızdaki bina ile ilgili birtakım gelişmeleri öğrenmiş bulunuyoruz. Bu bina uzunca zamandır boştu. Bina boşaltırken öğrendik ki buranın bir yurda verildiğini. Biz mahallemizde yaşayan yurttaşlar olarak, bugüne kadar bu cemaatlerde yaşanan ölümler, intiharlar, tacizler, baskılar, şiddetlerin basına yansımasıyla toplum vicdanında ve bizlerin de vicdanında derin yaralar açmasıyla birlikte mahallemizde de sokağımızda da bir cemaat tarikat yurdu istemiyoruz. Bu konuyla ilgili de aynı zamanda bu binanın bir öğrenci yurdu olma özelliği teknik şartlar açısından uygun olmadığını da öğrendik.

Bir kere yangın merdiveni yok. Yurt olma özelliğine uygun olarak tadilat projesinin yapılmadığını da öğrendik. İşte öğrencilerin orada uygun koşullarda barınma, eğitim, dinlenme, yemekhane gibi birtakım düzenlemelerin olmadığını da öğrendik. Vatanına, yurduna sahip çıkan, laikliği savunan yurttaşlar olarak, yurt binalarının, yurt hizmetlerinin cemaatler ve tarikatlar tarafından verilmesini şiddetle kınıyoruz. Daha Enes Kara’nın kırkı çıkmadı. Yeni bir cemaat yurdu açılmasına yetkililer nasıl izin veriyor, biz anlamakta gerçekten zorlanıyoruz ve şiddetle karşı çıkıyoruz. Mahallemizde, sokağımızda bir cemaat yurdu olmasını istemiyoruz ve şiddetle karşı çıkıyoruz.”

Acıbadem sakinleri adına yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

"BENZER OLAYLARIN OLMASINDAN ENDİŞELİYİZ"

“Barış Sokak’ta 10 daireli bir binanın komple bir cemaate kiralandığını ve erkek öğrenci yurdu olacağı duyumlarını almıştık. 2 Şubat 2022 tarihinde, bunun duyum değil, binaya gelen bir TIR dolusu yatak ve eşya ile gerçek olabileceğini gördük. Daha 2021 Aralık ayında Antalya'da bir tarikatın kaçak yurdunda gencecik bir öğrenci vahşice katledilmişken, bir ay sonra 2022 Ocak ayında Elazığ'da, bir cemaat yurdunda kalan tıp öğrencisi Enes Kara cemaat yurdunda yaşadığı baskılara dayanamayıp yaşama sevincini kaybettiğini ifade ederek intihar etmişken bu durum ülkedeki herkesi cemaat yurtlarında yaşananlara ilişkin düşündürmelidir. Mahallemizde açılacak cemaat yurtlarında benzer olayların olmasından endişeliyiz. Anayasa’nın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti ‘demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti’ olarak tanımlanmıştır.

"TARİKAT, CEMAAT YURDU VEYA EVİNİ ASLA İSTEMİYORUZ"

Öğrencilerimizin barınma sorunu cemaatler, tarikatlar yerine kamu tarafından çözümlenmelidir. Ne yeni bir Enes Kara intihar vakasına, ne yeni bir Aladağ yurt yangını vakasına, ne de yeni bir Ensar Vakfı istismarına tahammülümüz yok! Yönetenler tarafından yıllardır yeterli yurt yapılmayarak öğrenci yurtları açılması, işletilmesi bilinçli bir biçimde tarikatlara ve cemaatlere terk edilmiştir.

Aileler ve gençler bu yurtlara, evlere mahkum edilmiştir. Bu cemaat ve tarikat yurtlarında gördüğü baskıdan intihar eden, tacize, tecavüze uğrayan ya da o yurtlarda öldürülen gençler bu ülkenin en önemli değerleri ve geleceğidir. Daha kaç gencin dünyayı kucaklayacak gülüşünün solması gerekiyor? Yukarda anlattığımız durumlardan dolayı mahallemizde açılacak veya açılması muhtemel tarikat, cemaat yurdu veya evini asla istemiyoruz.”

(ANKA)