Usta da çırak da mutsuz

Başakşehir bundan önceki 2 sezonda, ligin son haftalarındaki Galatasaray maçlarına nasıl başladıysa öyle başladı maça. Rakibi oyun kurarken onu uzun topla çıkmaya mahkum etmek için ön alan baskısını ceza sahasına kadar uzattılar. Ama ilginçtir önceki 2 maçta da Galatasaray inatla uzun topla çıkmak yerine paslaşmayı tercih etmiş ve bir şekilde ilk 25-30 dakika sonrası Başakşehir bu baskıdan vazgeçmiş ya da şiddetini azaltmıştı. Tarih tekerrür etti burada da. Özellikle Seri orada o kadar iyi alanlara deplase olup topla buluştu ki Okan Buruk’un takımı, rakip baskıdan kurtulduğunda orta sahada büyük boşluklar verdi. Ama orada da imdatlarına Younes Belhanda yetişti. Faslı futbolcu takımının pozisyon yaratabileceği her atakta ya pas tercihini yanlış yaptı, ya pasın hızını ayarlayamadı ya da topu doğrudan rakibe attı. Sırf onun bu saçma hataları yüzünden Galatasaray bekleri defalarca bindirmelerden sonra geriye koşmak zorunda kaldılar. Belhanda’ya sol kanatta Saracchi ve Ömer Bayram’ın oldukça etkisiz ve yüzleri kendi kalelerine dönük oyunu eklenince, Terim’in takımı topa sahip göründü, ama elde ettiği tek pozisyon Emre Akbaba’nın şans eseri önüne düşen toptu. Başakşehir’in de hızlı hücumlarda sıklıkla ceza yayı üzerinde kendisine boşluk arayan Aleksic’i denediğini söylemek lazım. Halbuki Galatasaray solu hücum anlamında bu kadar etkisizken Caicara’yı biraz daha öne çıkarabilir ve rakibin sarı kartlı sol bekini Visca’yla daha zorlayabilirlerdi. Okan Buruk burada çekingen davrandı ilk yarıda.

İkinci yarının başında gelen Robinho-Demba Ba değişikliği ve Criveli’nin, Löw Almanya’sında Podolski’nin adeta markalaştırdığı uzak forvet pozisyonuna geçmesi 10 dakikalık bir Başakşehir baskınını da beraberinde getirdi ve adrese teslim paslarla yapılan birkaç hücum sonrası gol geldi. Tabii rakip yerleşik hücum yaparken bir takımın sol beki arka direkte kafayı vuran rakip oyuncunun nasıl arkasında kalır onu da Fatih Terim sorgulayacak elbet. Lemina-Emin değişikliği Galatasaray’ın şansı oldu adeta. Seri, onun tecrübesizliğinin ortaya çıkmaması için daha çok geriye gelmek zorunda kaldı belki, bununla beraber genç oyuncunun performansıyla ligin kalan kısmında formayı alacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ozan Kabak stoper yokluğundan ortaya çıkmış ve yarım sezonda Avrupa’nın yolunu tutmuştu. Emin, artık stoperi bırakın orta saha oyuncusundan devşirilmiş stoperlerin de tükendiği bir noktada formayı kaptı. Ortada tribünden gelen taraftar homurdanması yokken ve biraz daha baskı geldiğinde topu gelişigüzel vurmak yerine sakince oynamaya başladığında daha iyisini görebiliriz. Tabii kendisini 35 dakikalık bir performansla da değerlendirmemek lazım. Gelecek hafta Trabzonspor’un etkili hücum gücü karşısında göreceğiz.

Başakşehir ve Trabzonspor puan kayıplarına rağmen zirvede yalnız kalmaya doğru gidiyorlar. Gelecek hafta Seyrantepe’deki Galatasaray-Trabzonspor maçı Başakşehir’in 2 sezondur kıyısından döndüğü şampiyonluğun habercisi olabilir.