Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı halk eğitim merkezlerinde ek ders karşılığı çalışan usta öğreticiler, pandemi nedeniyle aylardır ücret alamıyor.

Usta öğreticiler aylardır maaş alamıyor

Berkay SAĞOL

Türkiye'de Mart ayından beri etkisini gösteren Covid-19 salgını sebebiyle üniversitelerde ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda, eğitim faaliyetleri uzaktan eğitim şeklinde devam ediyor.

Eğitim faaliyetlerinin durdurulduğu alanlardan biri de halk eğitim merkezleri. Halk eğitim merkezlerinde ek ders karşılığı görev alan usta öğreticiler, bu süreçte herhangi bir kurs faaliyeti gerçekleşmediğinden ücret alamıyorlar. Pandemi sürecinde birçok ilde sağlık çalışanları için maske üreten usta öğreticiler, işsizlik ödeneklerinden faydalanamadıkları için Mart ayından beri mağdur durumdalar.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1 Aralık tarihinde yapılan açıklamada yaygın eğitim kurs programlarının ve bu programlara uygun dijital içeriklerin her bir kurs programı için yetkilendirilmiş hayat boyu öğrenme kurumları tarafından açılacağı belirtildi. Bu kapsamda ise sadece gıda ve su sektöründe çalışanlar için hijyen eğitimi kursları açılmasıyla ilgili 12 halk eğitim merkezi müdürlüğü yetkilendirildi. İzmir’de ise sadece Konak ve Bornova Halk Eğitim Merkezleri’nde kurslar açılacak. Gıda ve su sektöründe çalışanlar için hijyen eğitimi kursları dışında yüz yüze yada uzaktan eğitim hiçbir kurs açılmayacağından, halk eğitim merkezi müdürlüğünde çalışan kadrolu öğretmen yada usta öğreticilerin uzun süredir devam eden mağduriyeti sürecek.

Ahşap hediyelik eşya yapımı kursunda usta öğretici olan bir öğretmen, "Mart ayından beri çok zorluklar yaşıyoruz. Bizim kurslarımız kapattılar, hiçbir ödenekten yararlanamıyoruz. Yaklaşık 10 aydır devam eden mağduriyetimizin giderilmesini bekliyoruz" dedi.

DİJİTAL KURSLARLA MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ

usta-ogreticiler-aylardir-maas-alamiyor-816621-1.

Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, usta öğreticilerin hem geriye dönük olarak hem de önümüzdeki süreç için mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilen yaygın öğrenme kurslarının yönergesini Mart ayında yürürlüğe girdi. Ancak o tarihten bugüne kadar geçen sürede uzaktan öğrenme kursları daha yeni açılacak. Eğitim öğretimin Eylül ayında başladığını düşünürsek, halk eğitimde çalışan usta öğretici arkadaşlarımız kurslar açılmadığı için ciddi mağduriyet yaşıyorlar. Kurslar açık gözükmesine rağmen fiilen yapılamadığı için bu arkadaşlarımız ek ders ücretlerinden yararlanamıyorlar. Gıda ve hijyen kursları açılacak. Aynı zamanda dijital okuryazarlık ve dijital pazarlama kurslarının açılacağı da belirtildi fakat çalışan arkadaşlarımızın sayısını düşündüğümüzde açılan bu kurslar yeterli olmayacak. Arkadaşlarımız ek ders ücreti açısından ciddi mağduriyetler yaşıyor. Pandemi döneminin uzun süre devam edeceğini düşünürsek, bu arkadaşlarımızın geriye dönük olarak mağduriyeti hızlıca ortadan kaldırılmalı. Ayrıca bütün halk eğitim merkezleri yetkilendirilerek sistemde açık olarak görülen kurslar faaliyete geçirilmesi ve kurs çeşitleri artırılmalı. Önümüzdeki dönemde dijital ortamda açılacak kurslarla bu mağduriyetlere son verilmesi gerekir” diye konuştu.