Wushu Federasyonu’nun bünyesindeki ashihara budokai branşında 2020’de düzenlenen Avrupa Şampiyonası, Spor Bakanlığı tarafından usulsüz bulunarak geçersiz sayıldı. Turnuvaya para vererek katılan sporcuların aldığı A millilik iptal edildi ve onlara verilen burs krediye çevrildi. Sporculardan Uncu, “Emek vererek millilik aldık sonuçta yine borçlanan biz olduk” dedi.

Usulsüz turnuva nedeniyle millilikler iptal edildi: Federasyon dolandırdı, bakanlık borçlandırdı
Fotoğraf: BirGün

Eren TUTEL

Türkiye Wushu Federasyonu’nun (TWF) adı kullanılarak 2020 yılında ashihara budokai branşında Antalya’da Limak Limra Otel’de düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nın bakanlık tarafından iptal edildiği ortaya çıktı. Bakanlık turnuvayı usulsüz olarak nitelerken bu organizasyon sonucunda dereceye girip A millilik alan sporculara verilen burslar da krediye çevrildi. Yıllar sonra katıldıkları turnuva nedeniyle borçlanan sporcular büyük mağduriyet yaşıyor. 

2020’deki şampiyonaya katılan isimlerden biri olan Ebrar Uncu, Uğur Baran isimli bir şahsın TWF Başkanvekili Abdurrahman Akyüz ile beraber turnuvanın organizatörlüğünü üstlendiğini belirterek, “Şampiyona öncesi bize her sıklette sekiz ülkenin sporcularının turnuvaya katılacağı söylendi. Ancak Antalya’ya vardığımızda çok az ülkeden sporcu olduğunu gördük. Bu durumu sorguladığımızda sporcuların yaşadıkları aksilik nedeniyle Antalya’ya gelemediklerini ancak bu durumun bizim alacağımız A millilik belgesinde bir sorun yaratmayacağı söylendi” diye konuştu. 

BİNLERCE LİRA HARCADIK

Turnuvaya katılırken federasyona otel parası da dahil olmak üzere 4 bin 500-6 bin lira civarında bir ödeme yaptıklarının altını çizen Uncu, “100’den fazla sporcudan bu paraları aldılar ve bu yalnızca söz konusu turnuvada değil diğer şampiyonalarda da alınan bir ücret. Yani sonuçta hem aldığımız burs borca çevrildi hem de turnuva için harcadığımız paranın nereye gittiği meçhul” ifadelerini kullandı. 

Milliliklerinin iptal edildiğini ve turnuva hakkında yürütülen soruşturmayı üç yıl sonra öğrendiklerini ifade eden Ebrar Uncu, “Uğur Baran konuyla ilgili Spor Federasyonları Daire Başkanı Fatih Uysal ile görüşmem gerektiğini söyledi. Kendisine ulaşamadım ancak Spor Bakanlığı’nın özel kalem müdürüyle görüştüm. Katıldığımız turnuvaların şaibeli olduğunu söyledi konuyla ilgili detaylı bir bilgilendirme yapmadı. Ne federasyon ne de bakanlık sorumlular hakkında bir işlem yapmıyor olan ise hiçbir şeyden haberi olmayan biz sporculara oluyor” dedi. 

EMEK VERDİK, BORÇLANDIK

Ebrar Uncu yıllardır spora emek verdiğini Türkiye şampiyonlukları kazandığını, uluslararası turnuvalarda birçok başarı kazandığını belirterek sözlerini şu sözlerle noktaladı: “Bizim şampiyonanın nasıl düzenlendiği veya yaşanan usulsüzlüklerle ilgili bir bilgimiz yok. Yıllarca uğraşıp emek vererek o milliği aldık üstelik cebimizden para verdik. Sonuçta yine borçlanan biz olduk. Sesimizi duyurmak için sosyal medyada çalışma yaptığımız için Akyüz ailesi bize tepki gösterdi ve bizi karalamak için açıklama yayımladılar. KYK Müdürlüğü’ne dilekçe verdik, onlar da geri dönüş yapmadı. Ben öğrenciyim bana verilen paranın burs olmadığını bilseydim bunu kabul etmezdim. Bu borcun altından nasıl kalkacağımı bilmiyorum.”

MAĞDURİYETİMİZ BÜYÜK

Mağduriyet yaşayan bir diğer sporcu Ayfer Yeter ise, “2020 yılında Antalya’da düzenlenen Ashihara Karate Avrupa şampiyonası Limak Limra Otel’de yapıldı. Biz bu turnuvaya katıldık. Bu turnuvada derece yapan sporculara millilik verildi. Fakat geçtiğimiz günlerde milliliklerde usulsüzlük olduğunu söylendi ve bu nedenle milliliklerimizin A millilikten C milliliğe çevrildiğini söylediler ama e devlette ne A ne de C milliliğimiz var. Üstüne bizim bu millilikten aldığımız burslar kesildi. Son 2 ay yatırılan burslar krediye çevrildi. daha sonra bu zamana kadar yatan tün burslarımızı krediye çevirdiler. Ben ve benim gibi birçok sporcu arkadaşlarım mağdur durumda” diye konuştu.