PTT’deki 200 milyon TL’lik yolsuzlukta imzası bulunan bürokratlara yüksek maaşlarla yeni kapılar açıldı. Usulsüz işlemde imzası bulunan tüm eski PTT bürokratları yüksek maaşlarla kritik kamu kurumlarının yönetimlerine yerleştirildi.

Usulsüzlüğün hesabı kimseden sorulmadı: Evrak vurgununa ceza yerine ödül

Mustafa BİLDİRCİN

Kamuoyuna, “Hayali evrak vurgunu” olarak yansıyan PTT’deki 200 milyon TL’lik dijital arşiv yolsuzluğunda imzası bulunan bürokratlara ödül gibi görevlendirmeler yapıldığı açığa çıktı. Kamuyu yüz milyonlarca lira zarara uğratan işlemin imzacısı isimlerin devletin farklı kademelerine yerleştirildiği belirlenirken 2019 yılındaki 1,2 milyar TL’lik zararın sorumlusu olarak gösterilen dönemin genel müdürü Kenan Bozgeyik’in de aylardır PTT’den maaş almaya devam ettiği tespit edildi.


PTT, 2018 yılında dijital dönüşüm için iştirak şirketi ile sözleşme imzaladı ve beş yıl boyunca yıllık 300 milyon adet evrakın işleme alınacağını taahhüt etti. Şirket ise işi ikiye bölerek PTT ile sözleşme imzaladıktan bir hafta sonra bir şirketle, bir ay sonra ise ikinci şirketle sözleşme yaparak işi devretti. İki sözleşme kapsamında da şirketlere beş yıl boyunca asgari 400 milyon adet olmak üzere toplam 2 milyar adet evrakın işleme alınacağı sözü verildi. PTT’nin mali hesaplarında yapılan denetimler ile açığa çıkarılan usulsüzlüğün kamuya maliyeti 200 milyon TL olarak hesaplandı.

PTT’DEN PARA ALMAYA DEVAM ETTİ

Sayıştay denetim raporlarına yansıyan dijital arşiv yolsuzluğunda imzası bulunan ve PTT’deki görevlerinden alınan bürokratlara yeni kapılar açıldığı öğrenildi. 2019 yılındaki rekor zarar ile öz kaynaklarının yarısını yitiren kurumda zararın sorumlusu olarak gösterilen dönemin genel müdürü Kenan Bozgeyik’in, görevden alınmasına karşın müşavir kadrosunda PTT’de çalışmaya devam ettiği ve kurumdan maaş aldığı anlaşıldı. BirGün’ün ulaştığı Ocak 2021 ve Mayıs 2021 dönemine ait belgelere göre, Bozgeyik’e PTT’den Ocak ayında 14 bin 451 TL, Mayıs ayında ise 12 bin TL ödeme yapıldı.

İşlemin altında imzası bulunan bir diğer isim olan ve 2016-2020 döneminde PTT’de Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Yusuf Canbolat’ın da 39 bin TL maaşla Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi yapıldığı belirtildi. PTT’den ayrıldıktan sonra devletin farklı kademelerine yüksek maaşlar ile gönderilen tek isim Canbolat olmadı. Kamu zararına yol açan uygulama kapsamında toplam 230 milyon TL’lik 16 hakedişi imzalayan dönemin PTT İnsan Kaynakları Daire Başkanı Engin Demir’in de Aile Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne getirildiği bildirildi.

TÜM SORUMLULAR HESAP VERMELİ

Kurumun rekor zarar açıkladığı dönemde kurum bünyesinde Muhasebe Daire Başkanı olarak görev yapan Ziyafettin Kılıçoğlu’nun da yeni adresi Aile Bakanlığı oldu.

Dönemin Teknoloji Genel Müdürü İsmail Köse de Havelsan’a Proje Yöneticisi olarak gönderildi.

Sayıştay denetim raporunda vurgulanan usulsüzlüğe imza atan yetkililerle ilgili soruşturma açılıp açılmadığının dahi bilinmediğine dikkati çeken CHP Milletvekili Murat Emir, şunları söyledi:

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanları da bu konuda bugüne kadar verilen önergeleri yanıtlamaktan kaçındı. Sayıştay raporlarıyla kurumu 1,2 milyar TL zarara uğrattığı belirtilen ve bu sebeple görevden alınan bir genel müdürün aynı kurumdan halen maaş alıyor olması da başlı başına bir skandaldır. Genel Müdürün yanı sıra bu yolsuzlukta imzası bulunan diğer yetkililerin de soruşturma geçireceklerine adeta ödüllendirildiklerini görüyoruz. Bu kişilere sahip çıkılması, iktidarın Sayıştay raporlarını Meclis denetiminden kaçırma çabalarının sebebini de ortaya açıkça ortaya koyuyor. PTT'nin yandaş şirketlere aktardığı bu paralar, vatandaşın vergileridir ve başta bakan olmak üzere tüm yetkililer yargı önünde hesap vermelidir.”

***

PTT’yi “güzel temsil” etti

Mart 2016’da PTT Genel Müdürü olan Kenan Bozgeyik tören, temsil ve ağırlama giderleri adı altında sekiz ayda 478 bin TL harcama yapmıştı. PTT’deki temsil ve ağırlama giderlerinin 2016 yılındaki toplamı 2015 yılına göre yüzde 34,7 artarak 6 milyon 600 bin TL’ye ulaşmıştı.