Boğaziçili akademisyen ve öğrencilerin direnişi sürüyor. Öğrenciler özel güvenlikler eşliğinde makam aracına binen Melih Bulu’ya “Utan” diye seslenerek tepki gösterdi. Metropoll’ün anketine göre ise AKP seçmeninin yüzde 55’i, MHP’nin ise yüzde 65’i rektörlerin seçilmesini istiyor.

Utan Melih Bulu!

HABER MERKEZİ

AKP’nin direnişin başından bu yana hedef gösterdiği Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı Rektör Melih Bulu’ya karşı eylemleri dün de devam etti. Boğaziçili akademisyenler bir kez daha Güney Meydan'da rektörlüğe sırtlarını dönerek tepkilerini dile getirdi.

Hocalarına destek veren öğrenciler de polis ve özel güvenlik baskısının kaldırılmasını, kayyum düzenine son verilmesini ve tüm üniversite bileşenlerinin katılacağı demokratik seçimler yapılmasını istedi. Akademisyenlerin protestosuna Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) de katıldı. Açılan pankartta, "Öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin yanındayız. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" denildi.

Öte yandan Boğaziçili öğrenciler, kayyumluk adını verdikleri rektörlük binası önünde, özel güvenlikler eşliğinde makam aracına binen Melih Bulu'yu "Utan" diyerek protesto etti.


AKP SEÇMENİ ATAMAYA KARŞI

Direniş sürerken Metropoll’ün araştırmasına göre AKP seçmeni arasında rektörleri öğretim elemanlarının seçmesini isteyenler çoğunlukta. ‘Türkiye’nin Nabzı Ocak 2021: Üniversite rektörleri nasıl seçilmelidir?’ araştırmasına göre ‘öğretim elemanları rektörleri kendileri seçmelidir’ diyenlerin oranı yüzde 73. ‘Rektörleri cumhurbaşkanı tayin etmelidir’ diyenlerin oranı yüzde 17,9 olurken kararsızların oranı yüzde 9,1.

Katılımcıların 24 Haziran 2018 seçimlerinde oy verdikleri partiye göre değerlendirildiği araştırmaya göre muhalefet kanadı seçmeni yüzde 95’in üzerinde bir oranla ‘rektörün seçim yoluyla belirlenmesi’ gerektiğini düşünüyor. AKP seçmeninin yüzde 55’i, MHP seçmeninin ise yüzde 65’i bu seçeneği destekliyor. Buna göre AKP seçmeninin yarısından fazlası rektörün seçimle göreve gelmesi gerektiğini savunuyor.

Diğer partilerin seçmenlerinden ‘öğretim elemanları rektörleri kendileri seçmelidir’ şıkkını seçenlerin oranı ise yüzde 90. Rektörlerin seçim yoluyla atanmasını en çok, yüzde 96,8 ile HDP seçmeni destekledi. HDP’yi, yüzde 96,2 ile İYİ Parti, yüzde 95,1 ile CHP izledi.

***

Dayanışma büyüyor

Boğaziçi’nde direnen öğrenci ve akademisyenlere dünyanın ve ülkenin dört bir yanından destek gelmeye devam ediyor. Avrupa Üniversite Enstitüsü (European University Institute) öğrencileri ve araştırmacıları İtalya’nın Floransa kentinde destek eylemi gerçekleştirdi. Almanya Köln’de düzenlenen eylemde de polisin orantısız güç kullanması protesto edildi. Yunanistan’dan da Boğaziçi direnişine selam gönderildi.

Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümü, Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Galatasaray Lisesi, Beşiktaş Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve Çapa Fen Lisesi öğrencileri de “Melih Bulu istifa etsin” dedi.

SOL Parti İzmir İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada da Saray rejiminin, baskıyla, polis şiddetiyle ve hedef göstererek bir korku iklimi yaratmaya çalıştığı kaydedildi. Açıklamada, “Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin kayyum rektöre karşı çıkışı sonucunda öğrenciler, sapkın ve terörist ilan edilerek itibarsızlaştırılmaya çalışıldı” denildi.