Savaş, çatışma ve yoksulluk nedeniyle milyonlar yerlerinden olurken sınırlardaki duvarlar da yükseliyor. Fas polisinin göçmen katliamına tepki yağıyor. Yunanistan ise Türkiye sınırındaki tel örgüleri uzatacağını açıkladı. Ancak sınırlar yeni bir hayat kurmak isteyenleri durduramıyor.

Utandıran duvarlar
Fotoğraf: Depophotos

Dış Haberler Servisi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) verilerine göre, dünyada evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak, 100 milyonu aştı. Savaş, çatışma, krizler ve kötü yönetimler nedeniyle rakam her geçen gün yükseliyor. Kuzey'den Güney'e, Doğu'dan Batı'ya göç akın akın sürüyor. Milyonlar daha iyi bir hayat kurabilmek umuduyla yola çıkarken sınırlardaki duvarlar da yükseliyor.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis Türkiye sınırındaki 40 kilometrelik çitin uzunluğunu 3 katına çıkarma planlarını uygulamaya başlayacaklarını açıkladı. Mitarakis "Türkiye'nin Yunanistan'la kriz yaratmak için göçmenleri araçsallaştırmaya yönelik açık bir girişimi var" dedi, rakamların bunu doğruladığını öne sürdü. Geçen yıla göre sınırdan yasadışı geçişlerin yüzde 20 arttığını söyleyen Mitarakis, Yunanistan'ın Türkiye ile sınırında 40 km uzunluğundaki tel örgülü çelik çite 80 km daha ek yapılması için "zaman kaybetmeyeceğini" söyledi ancak projenin ne zaman başlayacağını belirtmedi.

KATLİAMA TEPKİ SÜRÜYOR

İspanya’nın Kuzey Afrika topraklarında bulunan ve Fas sınırında yer alan Melilla şehrinde yaşanan göçmen akını 24 Haziran’da polisin sert müdahalesi sonucunda katliama dönüşmesinin ardından tepkiler devam ediyor. Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışırken ölen göçmenlerle ilgili soruşturma açılması çağrısı yaptı. Muhammed, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, görüntülerinin şok edici ve endişe verici olduğunu söyledi. Ölümlerle ilgili derhal soruşturma başlatılması çağrısı yapan Muhammed, tüm ülkelerin, göçmenlere karşı uluslararası hukukun yükümlülüklerini getirmesi ve insan haklarını gözetmesi gerektiğini vurguladı.

Muhammed, göçmenlere karşı aşırı güç kullanımından uzak durulması gerektiğini belirterek, "Afrikalı göçmenlerin Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışırken maruz kaldığı şiddet ve aşağılayıcı muamele karşısında derin şok ve kaygı içindeyim" ifadesini kullandı.

MONARŞİNİN YÖNETTİĞİ ÜLKEDE 2 GENÇTEN BİRİ İŞSİZ

Başkenti Rabat olan Fas Krallığı’nın nüfusu 35,7 milyon. Kuzey Atlas Okyanusuna kıyısı bulunan Fas’ın Cezayir’in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasındaki gerginlik devam ediyor. Geçimini tarımla sağlayan ülkede yoksulluk her geçen gün derinleşiyor. Kentlerde genç işsiz oranı yüzde 42’ye dayandı. Bu nedenle Faslılar ve çoğunluğu Sahra Altı Afrika bölgesinden binlerce kişi kıyı komşusu İspanya’ya göç ediyor. Öyle ki ülkede sığınmacıların hep beraber sınırda 10 metre yüksekliğindeki tellere hücum ederek İspanyol topraklarına ulaşmaya çalışması alışıldık bir manzara.

İki ülke arasında denizden İspanyol topraklarına ulaşanların Fas’a iade edilmesini öngören bir anlaşma bulunuyor. Yeni bir yaşam umuduyla İspanya’ya geçmek için yola çıkan Faslıların sıklıkla kullandığı iki rota var. Bunlardan biri Melilla’da diğeri ise Ceuta’da.

NE OLMUŞTU?

Melilla’daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran sabahı sınırı geçmek isteyen yaklaşık 2 bin göçmen Fas polisinin sert müdahalesiyle karşılaştı. Fas hükümeti 18 göçmenin öldüğünü, aralarında Fas polisinin de olduğu 100’den fazla kişinin yaralandığını duyursa da İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras, olayda en az 35 göçmen 2 Fas polisinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.