Sahibi Ali Osman Akat’ın uyuşturucu kaçakçılığı suçundan tutuklandığı L’actone Holding’in, Meclis’e hijyen kiti sattığı ortaya çıktı. CHP’li Ali Mahir Başarır, “Şu Meclis'te kullandığımız hijyen setine bakın, kim satıyor? Buraya kolonya satan, oraya kokain satan birisi. Türkiye bunu hak etmiyor” derken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Şimdi Meclis Başkanlığı, bu Lactone firması ile ilişki nedir? Nasıl başlamıştır?” diye sordu. TBMM’den yapılan açıklamada ise “Alım tarihinde bilinmeyen ve bilinmesi de mümkün olmayan, sonradan açığa çıkan adli gelişmelerden hareketle İdari Teşkilatımıza, mevzuat hükümlerine uygun şekilde gerçekleştirilen alımlar sebebiyle kusur izafe edilemeyeceği açıktır” ifadeleri kullanıldı.

Uyuşturucudan tutuklanan isim, Meclis’e hijyen ürünleri satmış

Kolombiya’dan 'kozmetik ürün' adı altında uyuşturucu ticareti yaptığı suçlamasıyla tutuklanan Ali Osman Akat’ın Yönetim Kurulu Başkanı L'actone Holding'in, Meclis’e hijyen ürünleri sattığı ortaya çıktı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ali Osman Akat’ın uyuşturucu ticaretinden tutuklanmasına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde L’actone markalı hijyen setinin bulunmasına dair değerlendirmelerde bulunan CHP’li Başarır, “Bu kişi geçmiş dönem Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı. AKP ile yoğun ilişkiler içerisinde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile resimleri var. Berat Albayrak ile Binali Yıldırım ile resimleri var. Şaşırmadım tabii ki Süleyman Soylu ile de resimleri var. Olacak şey mi bu? Ayrıca, 2 yıldır TBMM’de hijyen seti kullanıyoruz. Kim satıyor bunları? Ali Osman Akat. AKP’ye bir hijyen lazım, bir temizlik lazım. AKP’nin bu kirli ilişkilerinin temizlenmesi lazım. Halk, AKP’yi sandıkta temizlemeli” dedi.

AKP’nin kirli ilişkiler ağından ‘utanç duyduğunu’ ifade eden CHP’li Başarır, “Düşünün, kimyasal işlerle uğraşan bu şirket, bu ürünleri Meclis’e satıyor ama sadece bu kimyasal işlerle, hijyen setiyle uğraşmıyormuş. Aynı zamanda uyuşturucu işiyle de uğraşıyormuş. Yani AKP’nin kimyası bu; kirli ilişkiler, kirli adamlar. Ne işi var bu ülkenin Cumhurbaşkanı’nın bir uyuşturucu kaçakçısıyla? Bu ülkenin İçişleri Bakanı artık gerçekten bir çevre kirliliği yaratıyor. Birçok kirli adamla görüntüleri var. Sezgin Baran Korkmaz’ın uçağına biner, uyuşturucu baronlarıyla görüntüleri çıkar, oğlu Silivri Emniyet Müdürü’nü arar. Böyle bir bakan olabilir mi? Cumhuriyet tarihine böyle bir bakan daha gelmemiştir. Sizin kimyanız bozulmuş. Şu Meclis'te kullandığımız hijyen setine bakın, kim satıyor? Buraya kolonya satan, oraya kokain satan birisi. Türkiye bunu hak etmiyor. AKP’yi temizleyebilecek bir hijyen seti daha icat edilmedi çünkü o kadar kirliler işte. Türkiye’nin her tarafını pislikle sarmışlar, her taraflarından pislik akıyor. Ben merak ediyorum. O görüntüleri sorgulayacak bir savcı yok mu? Yakışmıyor bu meclise bu yakışmıyor. Buradan Meclis Başkanı’na soruyorum: Ne hakla bu ihaleyi onlara verdiniz?” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ÖZEL: BU KİŞİ 111 KİLO UYUŞTURUCU İLE YAKALANMIŞ

Özgür Özel şunları dile getirdi:

“Ali Osman Akat… Aralık ayında 111 kilo uyuşturucu yakalanmış, alınmış hapse konmuş bir isim. Dün AKP’de neredeyse istisnasız bütün yöneticileriyle, bakanlarıyla fotoğrafları çıktı. Şirketinin adı L’actone. Bir yerden hatırlıyoruz dedik. Bir baktık burnumuzun dibinde. Pandeminin başından beri Tekirdağ menşeili L’actone firması Meclis’e kolonyası, dezenfektanı birçok ürünü çokça görüyoruz. Bu ürünlerin bu firmanın sahibi Meclis’e bu ürünleri satmış, ama bu kişi 111 kilo uyuşturucu ile yakalanmış. Bu nasıl bir ilişki bilmiyoruz. Bu firma derinlemesine araştırıldığında Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi tarafından ürettiği alkollü ürünlerde göz sinirleri için tehlikeli derecede metanol içerdiği için belli ülkeler tarafından iade edilmiş. Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi’nin raporunda da yer alıyor.”

“ŞENTOP’TAN BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”

“Şimdi Meclis Başkanlığı, bu Lactone firması ile ilişki nedir? Nasıl başlamıştır? İlk başlarda ihalesiz, hibe olarak alındı sözlerine, daha sonra bu Lactone firması bu kadar ürünü Meclis’e nasıl satmıştır? Avrupa’dan iade edilen ürünler, bu ürünlerin içinde midir? Meclis’in çalışanlarının, emekçilerinin, vekillerinin, ziyaretçilerinin hayatları tehlikeye atılmış mıdır? Bu uyuşturucu bağlantılı ve AKP’nin belli ki çok göz iş adamlarından bir tanesinin Meclis ile olan ilişkisi nasıl şekillenmiştir? Bu konuda sayın Şentop’tan bir açıklama bekliyoruz.”

TBMM’DEN AÇIKLAMA: BİLMİYORDUK

TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliği, uyuşturucu kaçakçılığı suçundan tutuklanan Ali Osman Akat’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu L’Actone Holding'in ürünlerinin TBMM’ye alınmasıyla ilgili “Alım tarihinde bilinmeyen ve bilinmesi de mümkün olmayan, sonradan açığa çıkan adli gelişmelerden hareketle İdari Teşkilatımıza, mevzuat hükümlerine uygun şekilde gerçekleştirilen alımlar sebebiyle kusur izafe edilemeyeceği açıktır” açıklaması yaptı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı her türlü mal ve hizmet alımlarını ilgili mevzuat kapsamında saydam, rekabetçi, güvenilir, kamuoyu denetimine açık, ihtiyaçları uygun şartlarla ve zamanında karşılayarak ve kaynakları etkin, ekonomik ve verimli kullanarak gerçekleştirmektedir. İlgili mevzuat uyarınca COVID-19 salgınının başladığı günden itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde, milletvekillerimizin ve İdari Teşkilat personelimizin salgından etkilenmemesi için gereken hijyenik koşulları sağlamak amacıyla piyasa fiyat araştırması yapılarak kolonya ve diğer hijyen ürünleri tedarik edilmiştir.

Söz konusu ürünleri temin için piyasa fiyat araştırması yapılmış, ihtiyaçların en uygun koşullarda ve en uygun fiyatla karşılanması esas alınmıştır. Bu kapsamda TBMM’nin bugüne kadar ürün temin ettiği birçok firma bulunmakta olup; her alımda en uygun fiyat ve en iyi niteliklere sahip olan ürünler için ayrı ayrı değerlendirme yapılarak karar verilmektedir. Nitekim milletvekillerimizin ve İdari Teşkilat birimlerinin ihtiyaçları doğrultusunda son kolonya alımı, 28 Mart 2022 tarihinde, tartışılan olaydan önce, haberlere konu olan firmadan değil, yapılan piyasa araştırmasında en avantajlı teklifi veren başka bir firmadan gerçekleştirilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı bünyesinde yapılan tüm mal ve hizmet alımları mevzuat hükümlerine uygun şekilde gerçekleştirilmekte olup, alım süreçlerinde hiçbir firmaya özel bir yaklaşım uygulanması söz konusu değildir. Diğer taraftan, alım tarihinde bilinmeyen ve bilinmesi de mümkün olmayan, sonradan açığa çıkan adli gelişmelerden hareketle İdari Teşkilatımıza, mevzuat hükümlerine uygun şekilde gerçekleştirilen alımlar sebebiyle kusur izafe edilemeyeceği açıktır. Yüce Meclisimizin milletimiz için taşıdığı değer dikkate alınarak, haber ve paylaşımlar yapılırken hassasiyet gösterilmesi büyük önem arz etmektedir.”