Son zamanlarda artan uyuz vakalarına karşı İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu, uyarılarda bulundu. Koordinasyondan yapılan açıklamaya göre başta okullar ve toplu taşıma araçları olmak üzere kalabalık ortamlarda temizliğe son derece dikkat edilmeli

Uyuzdan korunmada hijyene dikkat!

HABER MERKEZİ

Yurt genelinde geçen yıllara göre hastanelere yapılan ‘uyuz vakası’ başvurularında büyük artış yaşanıyor. İstanbul’da normalin çok üzerinde görülen uyuz vakaları yurttaşları endişelendiriyor. Konu ile ilgili toplu bir açıklama yapan meslek odaları, hastalığın belirtilerini, tedavisini ve korunmanın yollarını sıraladı ve İstanbul halkını uyardı.

İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve İstanbul Dişhekimleri Odası’ndan oluşan İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu, kentte son zamanlarda uyuz hastalığı olaylarında artış olduğunu belirterek bir dizi uyarıda bulundu. Koordinasyondan yapılan açıklamalarda şu ifadeler yer aldı:

Uyuz nedir?

Uyuz hastalığı, kaşıntılı döküntülerle seyreden, insandan insana bulaşmanın da olabileceği, toplu yaşam alanlarında daha çok kış aylarında yaygın görülen; insan gözü ile fark edilemeyen mikroskobik bir eklem bacaklı olan ‘sarcoptes scabiei hominis’in neden olduğu parazitik bir hastalıktır.
Hastalık kadın, erkek ayırımı yapmadan her iki cinste, tüm yaş gruplarında, tüm etnik gruplarda, tüm sosyoekonomik düzeylerde görülebilir. Ciddi salgınlar yapabilmesi nedeniyle özellikle bakım evleri, yurtlar gibi toplu yaşanan yerlerde ve sosyoekonomik düzeyi düşük topluluklarda daha sık görülür. Vücut savunma mekanizması iyi olmayan kişilerde ağır bir seyir gösterebilir.

Uyuz nasıl bulaşır?
Hastalık kişiden kişiye genellikle 15-20 dakikalık bir sürede bile yakın temasla (aynı yatakta yatma, el ele tutuşma gibi) bulaşabilir.

TEMASTAN KAÇINILMALI

Belirtileri nelerdir?

Uyuz paraziti kişiye geçtikten sonra ortalama 3-6 hafta gibi bir süreden sonra şikâyet oluşturmaya başlar. Özellikle geceleri artan, sıcak banyo ve duş ile şiddetlenen kaşıntı en önemli klinik bulgusudur. El parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar, kalçalar, kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölge kaşıntı ve lezyonların görülebileceği vücut bölgeleri. Bunun dışında deride küçük abarıklıklar ve sertlikler, su toplamaları ve kepekli-kabuklu lezyonlar yapabilir.

Tedavi nasıl yapılır?

Uyuz hastalığının tedavisi kişinin yaşına, bağışıklık sisteminin durumuna göre değişkenlik gösterir. Merhemler, solüsyonlar gibi yerel tedavi ajanları kullanıldığında ilacın tüm vücut bölgelerine uygulanmasına dikkat edilmeli. Kullanılan çamaşır ve çarşafların 60 derecede yıkanması ve ütülenmesi gerekli.
Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanması yeterli olur. Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebilir. Aynı yaşam ortamını paylaşan tüm aile bireylerinin, o anda aktif şikâyetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmesi gerekliliği unutulmamalı.

Uyuzdan korunma

Uyuzdan korunmada hijyen oldukça önemli. Başta okullar, özellikle yatılı okullar, bakımevleri, yurtlar, oteller, yatakhaneler olmak üzere insanların toplu halde bulundukları ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında temizliğe son derece dikkat edilmeli.

Kişisel korunma için, hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınmak, iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi kişisel eşyaların temizliğine dikkat etmek, vücut ile direkt teması bulunan eşyaları ortak kullanmaktan kaçınmak, ev, araba gibi alanların temizliğine dikkat etmek gerekir.