Maraş’ta meydana gelen depremlerin ardından iktidar Covid-19 salgınında olduğu gibi yine ilk önce eğitimden vazgeçti. Öğrenciler ve meslek odası temsilcileri karara tepki gösterdi.

Uzaktan eğitim kararına tepki: Üniversite eğitimi önemli, bizi bilim kurtaracak

Berkay SAĞOL

Merkez üssü Maraş olan depremlerin ardından AKP iktidarı ilk önce yine eğitimden vazgeçti. İlk ve ortaöğretimde tüm okullar 20 Şubat’a kadar tatil edilirken, üniversitelerin ise uzaktan eğitime geçtiği açıklandı.

Bu kararla beraber 2019-2020 eğitim öğretim yılında üniversiteye başlayan bir mühendislik fakültesi ve sağlık bilimlerinde öğrenim gören öğrenciler, bu sürede 3’ü bahar dönemi olmak üzere toplam 4 dönemi yüz yüze ve uygulamalı eğitimden uzak bir şekilde geçirmiş olacak.

Öğrenciler eğitim haklarından mahrum bırakılmalarına tepki gösterirken, meslek odaları temsilcileri de kararın yanlış olduğunu dile getirdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Tıp Eğitimi Üyesi Dr. Orhan Odabaşı, “Deprem bölgesinde hem öğrencilerimiz hem meslektaşlarımız hem de savunmasız yurttaşlarımız var. Bu süreçte tam da yükseköğrenimin daha ayrıntılı konuşulması gereken bir dönemi yaşıyoruz. Pandemi döneminde en köklüler ve en yeniler dahil olmak üzere tüm üniversiteler sınıfta kaldı. Pandemi döneminde bir planımız ve eğitimi nasıl sürdürmemiz gerektiğine dair iyi niyetin ötesinde herhangi bir şey yoktu. Bugünde aynı şeyi yaşıyoruz” dedi.

Barınmanın çok temel bir ihtiyaç ve fizyolojik bir gereksinim olduğunu dile getiren Odabaşı, “Deneyimler gösteriyor ki böyle zamanlarda insanlar sosyal ortamlarına ne kadar erken dönerse, bir görevi ne kadar erken üstlenirse o derece hızlı rehabilite oluyor. Bu sebeple eğitime ara verilmesi, tatil edilmesi hele böyle bir dönemde sağlık bilimleri ve tıp fakülteleri için geri dönülmesi gereken bir karar. Tıp fakültelerinde o bölgelerde yaşayan öğrenciler var. Ara vermek istiyorlarsa kendileri bunun için başvurabilir. Bu arkadaşlarımız yetişkin insanlar. Toptan bir karar verilmesi doğru değil” diye konuştu.

Odabaşı, şunları söyledi:

“Öğrenciler pandemide yaklaşık iki yıl boyunca uzaktan eğitim deneyimini yaşadılar. Bunun açığını kapatmak içinde sonrasında çok çalıştılar. Tıp eğitimi ve sağlık bilimleri eğitimin sosyal bir boyutu var. Bu bir ekip çalışması. Hastanede, kampüste yer almak oldukça önemli. Öğrenciler bunların hepsinden yoksun kaldı. Şimdi tekrar bir dönem boyunca kapatarak bu sürece sokmak doğru değil. Olağan dışı bir durum yaşanıyor ve herkesin bu yaşananlardan ödev çıkarması gerekiyor. Uzaktan eğitimle, eğitim veriyormuş gibi yapmak doğru değil. Tıp eğitimi bunu kaldırmaz. Her gün, her dakika çok değerli. Doğrudan ülkenin geleceğiyle ilgili bir karar alınıyor. Böylesi zamanlarda üniversite eğitimi çok daha öncelikli çünkü bizi bilim kurtaracak.”

“GELECEĞİ YOK ETTİK”

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Tarık İşmen, uzaktan eğitimin diş hekimliğinde kabul edilebilecek bir durum olmadığını söyledi. İşmen,”Diş hekimliği bölümünde üçüncü sınıftan itibaren hastalarla temas başlar. Dördüncü sınıfta tamamen hasta alınır, beşinci sınıfta da öğrenciler kliniğe gider. Öğrencilerin ve akademisyenlerin tüm çabalarına rağmen ne yazık ki böyle bir karar alındı ve öğrenciler hasta göremeden, eksik bilgiyle diş hekimliğinden mezun olacaklar. Biz çocukların eğitim hayatını bitirdik ve geleceği yok ettik” dedi.

Diş hekimliğinde hastaların tedavi edilirken tüm duyuların kullanıldığı bir alan olduğunu vurgulayan İşmen, “2019 yılında üniversiteye girenler ilk iki yıldaki teorik eğitimi eksik aldılar. Şimdi hasta tedavileri yaptıkları dönemde de bundan uzak kalacaklar. Öğrencilerin tedavilerine başladığı hastalar var. Bu hastalarda sağlık hizmetine ulaşamayacak çünkü üniversitede bunu üstlenecek akademik kadro yok. Öğrencilerin mağduriyetiyle beraber hastalarda da bir mağduriyet ortaya çıkacak. Deprem bölgesindeki öğrenci arkadaşlarımız başka kentlerdeki üniversitelere gönderilebilir ve eğitimin aksamaması sağlanabilirdi. Ne yazık ki yine en kolayı seçildi ve üniversiteler kapatıldı” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM HAKKI ÇÖP TORBASINA KONULDU

İzmir’deki üniversite öğrencileri, Ege Üniversitesi önünde basın açıklaması yaptı. Uzaktan eğitimi kabul etmediklerini ifade eden öğrenciler tarafından yapılan açıklamada, “Geldiğimiz noktada bir anda yurtlarımızdan apar topar eşyalarımız birer çöp torbasına koyularak adeta kapı dışarı edildik. Aslında o çöp torbasının içine koyulan bizlerin eğitim hakkı oldu. Üniversitelerin kapalı olması travma süreçlerimizi olumlu etkilemeyecek bir karardır. Depremzede arkadaşlarımızın bir süre internet erişimine, teknolojik aletlere ulaşamayacağı aşikâr. Bir an önce arkadaşlarımızın barınma gibi yaşamsal ihtiyaçları karşılanmalı ve üniversite eğitimi sürecinde kolaylıklar sağlanmalıdır. Yurtlar depremzedelere açılmak yerine depremzedelere yetkililer tarafından gerekli konaklama alanları sağlanmalıdır. Bizler üniversiteliler olarak alınan bu yanlış karardan bir an önce geri dönülmesini istiyoruz” denildi.