Pandemi dolayısıyla uzaktan eğitim sürecine geçilen orta ve yükseköğretim kurumlarında problemlerin ardı arkası kesilmiyor. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki okullarda yaşadıkları sorunları dile getiren öğrenciler, öne çıkan temel sorunun fırsat eşitsizliği olduğu görüşünde.

Uzaktan eğitim sürecinde fırsat eşitsizliği had safhaya ulaştı: Bir aksaklık yaşanırsa sorumlusu öğrenci!

Anıl ATAŞ – Sarya TOPRAK

COVID-19 pandemisiyle birlikte hayatın her alanında alınan yetersiz önlemlerden birisi de öğretim kurumlarında uzaktan eğitime geçiş oldu. Gençlerin eşit koşullarda öğrenim görmesi gerekirken, uzaktan eğitim süreci ile halihazırda var olan fırsat eşitsizliğinin had safhaya ulaştığı görülüyor.

Gençler çeşitli imkânsızlıklar içerisinde eğitimlerine devam etmeye çabalarken öğretim kurumları, öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde sorun yaşamaması için gereken düzenlemelerden ve iyileştirmelerden kaçınıyor.

İktidarın da bu büyük soruna dair herhangi bir müdahalesi gözlenmiyor. Öğrencilere dayatılan çeşitli uygulamaların hayata geçebilmesi için gereken destek sağlanmadığı gibi, bu sebeple ortaya çıkan sorunlardan ise öğrenci sorumlu tutuluyor.

Evinde internete veya bilgisayara ulaşma imkânı olmayan öğrenciler; derslere ve sınavlara katılmakta zorluk yaşıyor, yeterli eğitimi alamıyor. Kendi ekonomik özgürlüklerini elde etmeye çalışan öğrenciler hem çalışıp hem okumanın getirdiği zorluğun pandemi sürecinde arttığını dile getirirken, bu süreç ile maddi imkansızlıkların eğitim görmeyi iyice zorlaştırdığını söylüyor. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki öğretim kurumlarında yaşadıkları problemleri BirGün’e anlatan öğrenciler, öne çıkan temel sorunun fırsat eşitsizliği olduğunu söyledi.

uzaktan-egitim-surecinde-firsat-esitsizligi-had-safhaya-ulasti-bir-aksaklik-yasanirsa-sorumlusu-ogrenci-811105-1.SİSTEM GİTTİKÇE NİTELİKSİZLEŞİYOR

Kocaeli Üniversitesi Halkla İlişkiler ikinci sınıf öğrencisi İdil Doğan, milyonlarca öğrenci gibi çalışmak zorunda olduğunu belirterek, “Hem çalışıp hem eğitimime devam etmek salgın koşullarında bana ayrı bir yük iken ders bağlantılarında yaşanılan kesintiler, sınav esnasında çöken sistem benim için durumu daha da zorlaştırıyor. Çoğumuzun yeterli araç gerecinin olmadığını da göz önüne alınca yaşadığımız koşulların zorluğu anlatmakla bitmiyor” dedi. Bu süreçte eğitimdeki niteliksizleşmenin ulaştığı boyutların daha iyi anlaşıldığını söyleyen Doğan, “Gittikçe yoruma kapanan, sorgulatmayan bir sistemle bir kez daha sınava tabii tutuluyoruz. ‘Ezberle geç, sınavını çöz’ şekline dönüşen bir anlayışla eğitim tabii ki niteliksizleşiyor” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK SIKINTI ANLIK KESİNTİLER

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ikinci sınıf öğrencisi ise öğrencileri en çok zorlayan şeyin sınavların usul ve esasları olduğunu dile getirdi. “Bu esaslardan biri; görüntülü, sesli uygulama ile sınavlara bağlanmamızken bunu takip eden diğer esas ise kısa süreli bir internet kopmasında süre üç dakikayı geçtiğinde sınavın geçersiz sayılacağı yönündeki önergeydi” diyen öğrenci, şehirlerde bile anlık elektrik ve internet kesintileri sık sık yaşanıyorken köylerde bu durumun nasıl olduğuna dikkat çekti.

uzaktan-egitim-surecinde-firsat-esitsizligi-had-safhaya-ulasti-bir-aksaklik-yasanirsa-sorumlusu-ogrenci-811106-1.Salgın koşulları ile eğitimde verimsiz bir süreç geçirdiklerini dile getiren İstanbul Teknik Üniversitesi hazırlık öğrencisi Deniz Akyaz, “Bulunduğu yerlerden ötürü İnternete bağlanamayan ya da maddi durumundan ötürü internete erişemeyen öğrenciler var. Zaten erişsek de üniversitelerin altyapı sorunundan ötürü ödev ve sınav sisteminde sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

Konya Teknik Üniversitesi öğrencisi de çevrimiçi yapılacak sınavlara birçok öğrencinin hazırlıksız olduğunu belirtti. Sınavlarda kamera zorunluluğu getirildiğini aktaran öğrenci, “Bizden çok kısıtlı bir sürede kameralarla ve ‘kusursuz’ bir internetle hazır olmamızı bekliyorlar. Yaşanabilecek aksaklıklarda ise sorumluluk tamamen öğrencinin oluyor” ifadelerini kullandı.

LİSELERDE DE DURUM AYNI

Üniversitelerde dile getirilen problemlerin yanı sıra liselerde de durum pek farklı değil. Çiğli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi Mustafa Rohat Toprak, sınıf atmosferi yakalanmadığı için derslere odaklanmakta zorluk yaşadığını dile getirdi. Toprak, “Zaman zaman internet kesintisi yaşıyorum. Evimizde sadece bir tane bilgisayar olduğu için ailemle dönüşümlü kullanıyoruz. Bu yüzden dersleri bazen sistemli takip edemiyorum. Hepimiz aynı imkânlara sahip olmadığımız için uzaktan eğitimin pek adil olduğunu düşünmüyorum” diyerek sorunlarını ifade etti.

***

TÜRÜNÜN TEK ÖRNEĞİ

Benzer bir şekilde İnönü Üniversitesi öğrencileri de uzaktan eğitimden verim alamamalarının en büyük sebebini bağlantı ve altyapı sorunlarına bağlıyor. Bunun yanı sıra sınavlarda soruya geri dönemediklerini ve sınav esnasında bağlantıları koparsa bir daha bağlanamadıklarını söyleyen öğrenciler, “En basit bir internet sitesinde bile dolaşırken bu sorun yaşanabiliyorken sınavımız iptal oluyor ya da önceki soruya dönemediğimiz için soruyu sınav esnasında kontrol edemiyoruz” dedi. “Uzaktan eğitim en azından canlı ders şeklinde yapılması gerekirken çoğu ders video olarak yükleniyor” diyen öğrenciler, Tıp Fakültesi’nde ise sınavların yüz yüze yapılmasına tepkili. Öğrenciler, “Tıp Fakültesi öğrencileri dersler uzaktan olmasına rağmen sınava yüz yüze giriyor. Diğer tüm fakülteler gibi ders uzaktan işleniyorsa sınav da uzaktan yapılabilir. Bu şekilde ders/sınav gören tek örnek biziz” diye konuştu.