Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, deprem bölgesinde 10 kentte devlet hizmet sürelerinin yüzde 15 kısaltıldığına yönelik açıklamasına hekimler tepki gösterdi. Hekimler, görev süresinin yarıya düşürülmesi yönünde çağrı yaptı.

Uzaktan planla süreç yürütülmez
Fotoğraf: TTB

İlayda KAYA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde 10 kentte devlet hizmet sürelerinin yüzde 15 kısaltıldığını açıkladı. Afet bölgesinde görev yapan hekimler ise Fahrettin Koca’ya seslenerek “Birçok kişi kurumiçi atamayı 10 gün içinde kaçırıyor ve anlamı yok. Hatay’da 600 gün hizmet veriyoruz. DHY süresi deprem bölgesi için tekrar belirlensin ve sonrasında indirim yapılsın” ifadelerini kullandı. Hatay’da görev yapan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz da, “Planı Ankara’dan yapıyorlar uygulamayı siz yapın diyorlar. Gelip buradaki uyumsuzluğu yakından takip etsinler” dedi.

Sevdar Yılmaz, BirGün’e açıklamalarda bulunarak, hizmet süresinin yüzde 15 kısaltılmasının yetersiz olduğunu söyledi. Hatay’da 600 gün görev süresinin 300’e düşürülmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"İndirim yapmış gibi görünüyor olsalar da fiili olarak bu kısaltma bir anlam yaratmıyor. 600 günlük görev süresi var Hatay’da. Mecburi hizmet yapması gereken kişiye yaklaşık 3 ay indirim veriyorlar. Onun da çok fazla bir anlamı yok. 3359 sayılı Kanun’da belirtilen en az düşük süre olan 300 günden az olmayacak deniyor. 300 güne indirsinler yine o kısaltmayı uygulasınlar. Hatay’a sağlık çalışanları gönderiliyor ama çalışabilecekleri alanlar da çok sınırlı. Mesela kalp damar cerrahisi şu an sadece acil durumlar için icap nöbeti tutuyor. Mecburi hizmet bölgesi diye buraya yönlendiriliyor. 600 gün burada nöbet tutacak ve çok çalışma durumu da olmayacak. Çünkü bazı işlemleri yapacak imkân yok. Bazı branşları afet bölgesine göndermenin bir anlamı olmayacak. Yüzde 15 indirim yapılması da bir anlam taşımıyor. ”

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kullanılmaz halde olduğunu anımsatan Yılmaz, “Kullanılabilecek en ilkel teknolojiyle işler yapılmaya çalışılıyor. Çocuk cerrahı atansa yapabilecek çok fazla işlem yok. Bu şekilde bir iş gücü kaybı da yaratmış oluyorlar. Bir sistem yaratmayı çalışıyorlar. Dışardan bakana ‘şu kadar uzman gönderdik, doktor gönderdik’ diyorlar ama işlevsellik yok. İlk dönemlerde Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne üç dört tane çocuk cerrahı atandı. Cerrahlar orada hiçbir işlem yapamadılar ve 2 ay kaldılar. Ama Dörtyol Devlet Hastanesi’nde cerraha ihtiyaç vardı. Oraya atamak yerine Hatay Eğitim Araştırma’ya gönderildi. Yani bir koordinasyonsuzluk var. İhtiyaç olmayan noktalara göreve yönlendiriliyorlar ve bu uyumsuzluk devam ediyor. Planı Ankara’dan yapıyorlar uygulamayı siz yapın diyorlar. Gelip buradaki uyumsuzluğu yakından takip etsinler” dedi.

86 GÜNDÜR ÇADIR YOK

Aynı zamanda depremzede olduğunu da anlatan Dr. Yılmaz, 86 gün önce talep ettikleri konteynere ulaşamadıklarını söyledi. Yılmaz, şunları anlattı: “Bizi halen depremzede kategorisine koyamıyorlar. Günlerce ben de enkaz altında kaldım. Biz ailemizle beraber konteynerde kalmak istiyoruz. Başvuru yapalı 86 gün oldu. 86 gündür ne çadır ne konteyner hakkı tanınmadı. Biz görev yapmaya devam ediyoruz.”

SORUNLAR GİDERİLMELİ

TTB, deprem bölgesinde görev yapan hekimlerin çalışma koşullarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi: “Kendileri de depremzede olan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının deprem bölgesinde çalıştırılmaları başlı başına bir sorun olmakla birlikte, aynı şekilde depremden etkilenen illerden deprem bölgesine geçici görevlendirmeler yapmak da uygun değildir. Deprem bölgesinde Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, kamu yöneticilerinin sorunları bir an önce çözmelidir."

***

SÜRE YÜZDE 15 KISALTILDI

Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Antep, Hatay, Maraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Urfa il ve ilçelerinde 350, 400, 450, 500, 550 ve 600 gün olarak belirlenmiş devlet hizmet yükümlülük sürelerinin, söz konusu sürenin yüzde 85’inin tamamlaması halinde dolmuş kabul edileceğini ifade etti. Kararın, Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Koca, "Diğer bir ifade ile yükümlülük süreleri yüzde 15 kısaltılmıştır. Bununla birlikte, yükümlülük süresi 3359 sayılı Kanunda belirtilen ve en düşük süre olan 300 günden az olamayacak" dedi.