Çin ve Rusya’nın uyduları hedef alabilen yeni füze teknolojileri olduğu iddiasıyla, uzaydaki ‘çıkarlarını’ savunmak için yeni bir uzay gücü oluşturmayı uzun süredir değerlendiren ABD “Uzay Gücü” projesini hayata geçirdi. Beyaz Saray’da konuyla ilgili kararname imzalayarak açıklama yapan Trump, dünya çapındaki tehditler dikkate alındığında, ABD’nin uzaydaki öncü rolünün her zaman olduğundan daha önemli hale geldiğini dile […]

Uzay yarışı

Çin ve Rusya’nın uyduları hedef alabilen yeni füze teknolojileri olduğu iddiasıyla, uzaydaki ‘çıkarlarını’ savunmak için yeni bir uzay gücü oluşturmayı uzun süredir değerlendiren ABD “Uzay Gücü” projesini hayata geçirdi. Beyaz Saray’da konuyla ilgili kararname imzalayarak açıklama yapan Trump, dünya çapındaki tehditler dikkate alındığında, ABD’nin uzaydaki öncü rolünün her zaman olduğundan daha önemli hale geldiğini dile getirdi. Trump, “Bugün aldığımız tedbirle, halkımızın güvende olmasını, çıkarlarımızın korunmasını ve gücümüzün erişilmezliğinin devamını sağlıyoruz“ dedi.

Ordunun altıncı kolu

Yeni kurulacak olan Uzay Kuvvet Komutanlığı, hava kuvvetleri, kara kuvvetleri, sahil güvenlik, deniz piyadeleri ve deniz kuvvetlerinden sonra, ABD ordusu içindeki altıncı güç olacak ancak yapılanma sürecini hava kuvvetleri bünyesinde gerçekleştirecek. ABD Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı kararname, hava kuvvetlerinin, ülkenin savunması için gerekli askeri uzay birliklerini organize edecek, eğitecek ve donanımını üstlenecek. Söz konusu uzay gücünün, Amerikan istihbarat servisleriyle de iş birliği içinde çalışması ön görülüyor.

Hegemonya alanı

Uzayda hem askeri hem de sivil amaçlı faaliyetler yürütülüyor ancak bunlar birbirleriyle çakışabiliyor. BBC Türkçe’nin haberine göre, Royal United Services Institute’tan uzay güvenliği uzmanı Alexandra Stickings “İnsanlar büyük olasılıkla bilmiyor ama uzay şimdiden askeri bir ortam. Uzay 60’lı yıllardan itibaren askerileştirildi” diyor. Stickings, “Soğuk Savaş sırasında ABD ve Sovyetler Birliği birbiriyle gerçekten savaşmıyordu ama uydularını birbirleri hakkında bilgi toplamak için kullanıyorlardı” ifadelerine yer verdi.

Fethedilecek yeni sınır demişti

Trump, haziranda Beyaz Saray’daki Ulusal Uzay Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Pentagon’a ABD Silahlı Kuvvetleri’nin 6. kolu olarak uzay gücü kurulması için gerekli süreci derhal başlatmasını emrettiğini açıklamıştı. “Uzayda Amerikan hâkimiyetine sahip olmak zorundayız” diyen ABD Başkanı, uzayı fethedilecek yeni sınır ilan etmişti. Başkan Yardımcısı Mike Pence de, Uzay Kuvvetleri’nin 2020’de kurulacağını açıklamıştı.